Румъния ни удари шамар. Въпреки че България вървя ръка за

...
Румъния ни удари шамар. Въпреки че България вървя ръка за
Коментари Харесай

Румънска медия за ситуацията у нас

Румъния ни удари пестник. Въпреки че България ходя ръка за ръка със северната ни съседка по пътя към евроинтеграцията, Букурещ изпревари София по доста критерии. Корупцията понижава, върховенството на правото пораства. Има наказани за корупция политици. Румънка е отпред на Европейската прокуратура. Румъния ни изпревари. И в този момент медиите в северната ни съседка са в цялостното си право да ни критикуват….
Поводите за това не са по никакъв начин малко, изключително през последната година. Сега обаче на гребена на вълната са американските наказания по закона “Магнитски”, които удариха основни фигури от обществено-политическия живот у нас. Сред тях - Божков и Пеевски. Санкциите се разчуха много отвън рамките на дребната ни България и новината откри място в някои много авторитетни западни издания, за зла неволя на Борисов и ГЕРБ.

Ето и по какъв начин гледат на обстановката от румънското издание Ziarul Financiar*

Откакто България се причисли към Европейския съюз страната поставя големи старания, с цел да овладее инфлацията, да понижи дълга и дефицитите. Сочена е дори за образец за фискална дисциплинираност по време на рецесията през миналата година. И в разгара на актуалната рецесия от Европейски Съюз похвалиха решението на държавното управление да стартира подготовката си за приемането на еврото. България се трансформира в " другоземен воин " - не ръба на Европа, решена да стане идващият член на Еврозоната. Не е бунтовник като Полша и Унгария.

България най-накрая стана част от механизма ERM II - чакалнята на Еврозоната. Но най-малката източноевропейска страна остана най-бедната и най-изчезваща страна в Европейски Съюз. България е вулкан от кавги, някои дори геополитически, не просто вътрешни. Най-големите антиправителствени митинги в страната за последното десетилетие избухнаха тъкмо при отварянето на портата на Еврозоната. Те бяха обновени преди няколко дни, а във фокуса на публичния яд е основният прокурор на страната Иван Гешев.

Новите митинги идват месец преди парламентарните избори и в един различен подтекст - неуспеха на някогашния министър председател Бойко Борисов да завоюва нов мандат, глобите на Съединени американски щати по закона “Магнитски”, които засягат български мафиоти с политически връзки. Освен това София се замеси и в шпионски скандал с Русия.

Първият началник на Европейската прокуратура в историята на институцията - Лаура Кьовеши избра България за първата си интернационална “мисия”. Кьовеши се приема добре от хората в България, които приканват за радикални правосъдни промени и оставката на Иван Гешев. Критиците го упрекват в застъпничество на олигарси още от встъпването му в служба през 2019 година

Миналата седмица Съединени американски щати вкара в санкционен лист шестима български жители, измежду които медийния олигарх Делян Пеевски и някогашният хазартен необут Васил Божков. Обвиненията към тях са за голямата им роля в разцвета на корупцията.

Пеевски е член на Движение за права и свободи - партия на етническите турци в България. Смята се, че е употребявал връзките си, с цел да стане огромен състезател в бранша на стопанската система. Притежава няколко строителни компании, 80% от печатните издания в страната, пишат от в. “Гардиън”.

Вярва се, че Пеевски е забъркан и в контрабанда на цигари. Според американското държавно управление той е употребявал въздействието си и е давал подкупи в подмяна на защита.
Тази година Пеевски се замеси и в един различен скандал - този с Българската национална банка. Нейната концепция е да подкрепя дребни и междинни предприятия, само че вместо това е отпускала заеми на компании, някои от които свързани точно с олигарха. Съвсем неотдавна пък предприемачът Светослав Илчовски упрекна някогашния министър председател Бойко Борисов за това, че е оказал помощ на притежателя на компания “Градус” Иван Ангелов да играе с оборотите на компанията.

Илчовски също така съобщи, че Ангелов е платил на дама, с цел да обслужи полово Борисов.

Миналата година България попадна в центъра на интернационалното внимание, откакто швейцарската прокуратура упрекна интернационалната банка Credit Suisse в пране на пари и връзки с ОПГ за трафик на кокаин в България. кокаин в България. Разследването продължи 12 години, а делото се концентрира върху някогашния професионален войник ​​Евелин Банев (Брендо) - прочут като " кокаиновият крал ".

Този месец бе разкрито, че държавната болница “Лозенец” в страната е забъркана в схеми с трансплантации на органи, осъществени в интервала 2019-2021 година от живи донори от по-бедни страни.

Миналата година Илия Златанов, прочут български предприемач, напуснал страната, стана част от следствие, което демонстрира по какъв начин Софийската прокуратура взе участие в лъжлива скица против Златанов и поема контрола над бизнеса му. Разследването се назовава " Осемте джуджета ", по името на прочут столичен ресторант, който е известно място за срещи сред прокурори, юристи и мафиоти, пишат от " Свободна Европа ".

На фона на тези кавги обаче България ясе хвали от пролетта, че е схваща съветска шпионска мрежа, проникнала в Министерството на защитата и службите. Главният прокурор на страната Иван Гешев встъпва в служба през 2019 година Сочен е за съдружник на някогашния министър председател Бойко Борисов. Мандатът му изтича през 2026 година

*Ziarul Financiar е огромна медия в Румъния. Нейни публицисти са носители на редица влиятелни национални и интернационалните награди.

превод и редакция на Джесика Вълчева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР