Румъния направи важна крачка към постигане на пълна енергийна независимост,

...
Румъния направи важна крачка към постигане на пълна енергийна независимост,
Коментари Харесай

Румъния направи важна крачка към пълна енергийна независимост

Румъния направи значима крачка към реализиране на цялостна енергийна самостоятелност, откакто горната камара на Народното събрание утвърди през вчерашния ден дълго чаканите промени в закона за офшорните находища. Министърът на енергетиката Вирджил Попеску съобщи, че измененията ще деблокират и ускорят вложенията в изследването, създаването и употребата на залежи в Черно море, както и на тези на сушата от дълбочинен вид. Целта е гарантиране на сигурността на доставките при положение на енергийна рецесия, както и превръщането на Румъния в районен снабдител на енергийна сигурност.

Румъния ще създава повече газ, в сравнение с използва, по тази причина се планува експорт на румънски газ към страни, които най-вече се нуждаят от него, съобщи предходната седмица министър Попеску и разгласи желание страната да изнася газ за България, Гърция, Унгария, и най-много за Република Молдова.

" Инвестициите са ключът към енергийната самостоятелност и сигурност на Румъния “, сподели министърът, съгласно който от Черно море могат да бъдат добити до 200 милиарда кубични метра газ.
Какво спираше вложенията досега?
През 2018 година румънският парламент одобри закон за офшорните находища, който работи и все още. По данни на румънските управляващи петролни и газови компании са вложили над 3,5 милиарда $ в планове за изследване и създаване на залежи в Черно море.

През 2020 година, базирайки се на неизгодни условия и данъчна неустойчивост, американската компания " Ексон Мобил " (ExxonMobil), която притежаваше 50 % от лиценза на блока „ Нептун Дийп “ в Черно море, разгласи, че се отдръпва от плана, разработван взаимно с „ ОМВ Петром “.

Операторът и концесионер на най-напредналия план за рандеман на газ в румънските води на Черно море - американската компания " Блек сий ойл енд газ ", уведоми през април т.г. румънските управляващи за желание да стартира арбитражна процедура против румънската страна, защото от закона за офшорните находища не са отстранени неподходящите разпореждания за вложителите. Генералният шеф на " Блек сий ойл енд газ " Марк Бийкъм бе представен да споделя, че „ продължаващото попречване на локалните производители посредством непрекъснатото въвеждане на нови неподходящи ограничения е повода, заради която Румъния не съумява да доближи забележителния си индустриален потенциал “.

Според оценки на одиторската компания „ Делойт “ (Deloitte) от 2018 година от Черно море могат да бъдат добити 170 милиарда кубически метра газ до 2040 година, което се равнява на 15-годишното ползване на Румъния. Офшорният газ би могъл да донесе и 26 милиарда $ доходи за интервал от 23 години на плануванаъа употреба, сочи същото изследване.
Първа крачка
След месеци на разпалени полемики в ръководещата коалиция, водачите на Национално-либералната партия, Социалдемократическата партия и Демократичния съюз на унгарците в Румъния внесоха законодателно предложение за изменение на закона за офшорните находища и залежите на сушата от дълбочинен вид. Вчера Сенатът, който е първата сезирана камара, одобри проектозакона с 91 гласа " за " и 13 " срещу ". Единствените, които гласоподаваха срещу, бяха националистите от партия Алианс за единение на румънците (АЕР), които окачествиха законопроекта като „ национално изменничество “.

Според АЕР употребата на природен газ би трябвало да е извънредно право за румънски компании. От партията не виждат никаква причина задгранични компании „ да идват и да експлоатират “ естествените запаси, чийто притежател е румънската страна. АЕР прикани румънската страна сама да експлоатира ресурсите си и също тя да ги продава предвид на националните ползи. Според националистите от АЕР страната би трябвало да откупи всички значими концесии на румънска територия и да не дава повече такива на задгранични оператори. " С този закон ръководещата коалиция слага още един път на колене румънския народ, обричайки го на беднотия “, уточни водачът на групата на АЕР в Сената Клаудиу Тързиу.
Какво плануват измененията в закона?
Законопроектът за офшорните находища е малко по-благоприятен за вложителите в съпоставяне със остарелия закон отпреди четири години, който на процедура блокираше употребата, означават румънски медии.

Законодателната самодейност планува Румъния да има извънредно право при изкупуването на газ. Според вносителите законопроектът планува „ конкурентен “ данъчен режим, тъй че приходите от добива да се разпределят почти 60 % за румънската страна и 40 % за вложителя.

С измененията се отстранява спомагателното данъчно облагане на приходите на фирмите при продажни цени от над 85 леи/MWh. Според източници от фирмите обаче тази цена не дава отговор на пазарната действителност и те се надяват в законопроекта да настъпят промени при разглеждането му от Камарата на депутатите, която ще има решаващия глас по законопроекта. В законопроекта са включени и други промени в данъчния режим, които съгласно вносителите са по-благоприятни за вложителите.

След отдръпването на „ Ексон Мобил “ румънската държавна компания „ Ромгаз “ изкупи каузи на американската група в периметъра „ Нептун Дийп “. Сделката за сумата от един милиард и 60 милиона $ бе подписана предходната седмица, а министър председателят Николае Чука изиска вложенията на „ Ромгаз “ и „ ОМВ Петром “ да стартират допустимо най-скоро, тъй че добивът да се случи в избрания период, т.е. до края на 2026 година

Според министъра на енергетиката Вирджил Попеску находището „ Нептун дийп “ дава на Румъния опция да се трансформира в районен снабдител на енергийна сигурност, защото общото количество газ в този периметър надвишава 100 милиарда кубични метра.

" На процедура румънската страна, посредством „ Ромгаз “, става част от този консорциум (…) за рандеман на газ от най-големия периметър, открит до момента. (…) Говорим за количество газ, което на процедура удвоява производството на Румъния, което в действителност покрива потреблението и дава опция на Румъния да се трансформира в районен снабдител на енергийна сигурност ", сподели министърът предходната седмица.

Очаква се „ Блек Сий Ойл енд Газ “ да извлече газ от периметъра „ Мидия “ още тази година, а ОМВ Петром (OMV Petrom) и „ Ромгаз “ - от периметъра „ Нептун Дийп “ през 2026-2027 година

Румъния е изключение в Европейския съюз, защото разполага със обилни ресурси, отбелязва Франс прес. Данни от 2020 година сочат, че Румъния е внасяла от Русия към 20 % от потребявания природен газ, а останалите 80 % са били вътрешно произвеждане. Към момента според от сезона вносът на съветски газ варира от нула до 30 %, само че вътрешното произвеждане върви по низходящо трасе от няколко години, предизвестиха анализатори пред телевизия Диджи 24. Според тях неналичието на рандеман на газ от Черно море основава взаимозависимост на Румъния от вноса от Русия.

Управляващите в Букурещ считат, че с измененията в закона за офшорните находища ще деблокират вложенията и Румъния ще бъде в положение да обезпечи изцяло освен личното си ползване, само че и газ за съседите в района и в Европейски Съюз. Предстои да забележим какъв ще бъде окончателният вид на закона за офшорните находища и дали той ще подтиква вложителите.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР