Румъния иска да прибере картината, която се приписва на американския

...
Румъния иска да прибере картината, която се приписва на американския
Коментари Харесай

Румъния иска мистериозната картина на Джаксън Полък

Румъния желае да прибере картината, която се приписва на американския художник Джаксън Полък и беше открита в България. Това настояват румънски медии. Министърът на културата на северната ни съседка Лучиан Ромашкану, обаче, отхвърли това да е допустимо. И сложи под въпрос достоверността на печата на комунистическия водач Николае Чаушеску върху платното, показва Нова телевизия.

По-рано днес двамата министри на културата - българският и румънският проведоха телефонен диалог. Лучиан Ромашкану не има вяра, че картината в миналото е била в сбирката на Чаушеску.

„ От полемиките, които организирах с Националния исторически музей и Националния музей на изкуството, разбрах, че картините на Николае Чаушеску в никакъв случай не са имали подобен печат на гърба и в никакъв случай не е инвентаризирана картина на Джаксън Полак ”, посочи Ромашкану.

Според румънските експерти е невероятно да има картина от подобен сан, за която да не се знае.

„ Трудно ми е да допускам, че там е подписът на Чаушеску. Все отново ще изчакам да видя какво ще ми отговори министърът на културата в България ”, сподели още Ромашкану.

Близки на последния притежател на картината пък обявиха, че мъжът към този момент не е на територията на страната. Според източници той управлявал компания, чиято съществена активност, съгласно Търговския указател, е търговия с творби на изкуството и организирането на аукциони и търгове.

Междувременно от фондацията „ Полък-Краснър ” дадоха отговор за достоверността на творбата - че не са получавали запитвания от българските институции за откритото платно. И че не те могат да потвърдят авторството на Полък.



До този миг в архивите на румънските секрети служби Секурирате няма открити данни картина на Джаксън Полък да е била част от сбирката на Николае Чаушеску. Това съобщи за Българска национална телевизия изкуствоведът и специалист по държавните арт сбирки Адриън Буга. Румънската полиция към този момент се е свързала с него за повече информация по проблема.

Стотици крадени картини, от музеи и частни сбирки - това съставлява арт сбирката на румънския деспот Николае Чаушеску.

От години Адриан Буга изследва тези творби на изкуството. И към този момент не е разкрил нито една диря там, която да е обвързвана с експресиониста Джаксън Полък.

" Колекцията на Чаушеску се състои извънредно от румънски картини. Комунистическо изкуство, което възхвалява румънския дух. При Чаушеско липсва усет към американското изкуство, изключително пък нереален импресионизъм, какъвто е стилът на Полък ", сподели Адриан Буга.



Всяка картина в тази сбирка има щемпел и номер на гърба си и етикет. " Голям етикет, огромно парче хартия, на което има информация за картината. На кого принадлежи, от кой музей е взета. В сбирката картините са с инвентарен номер, изписан с черно или алено мастило. За да съм сигурен дали е достоверна, би трябвало да видя по какъв начин този етикет е залепен на гърба на картината, какво е лепилото, пигментите ", сподели Адриан Буга.

За да бъде импортирана или изнесена от Румъния, една картина би трябвало да имат персоналното позволение на диктатора - лист хартия с автограф.

" Те се записват в Секуритате, там имат описи на всичко. Ако картината е пристигнала от Америка, в архивите има огромен късмет да се открие някаква диря. само че имайте поради, че на черния пазарза произевдения на изкуството всеки може да твърди всичко, само че би трябвало да се потвърди. в къщата му не съм разкрил никакви непознати картини, от Полък или някой различен експресионист. Може да е получавал дарове, само че няма никаква диря от такива картини ", сподели Адриан Буга.

Предстои архивите на Секуритате да бъдат разровени още веднъж.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР