Румъния има повече шансове за Шенген, ако бъде разделена от

...
Румъния има повече шансове за Шенген, ако бъде разделена от
Коментари Харесай

Социалдемократите в Румъния:Имаме повече шансове за Шенген, ако бъдем разделени от България

Румъния има повече шансове за Шенген, в случай че бъде разграничена от България. Това разяснява ръководителят на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку, представен от румънската организация Аджерпрес, заяви Българска телеграфна агенция.

„ Дори в случай че Австрия беше гласувала „ за “, Румъния нямаше да бъде призната в Шенгенското пространство, защото кандидатства в пакет с България “, разяснява Чолаку по време на съвещание на Националния политически съвет. По думите му този пакет Румъния – България е бил основан преди 10-11 години.

„ Може би трябваше да се упорства пред Комисията в дневния ред на Европейския съвет да бъде включено делене сред Румъния и България, с цел да имаме по-добри шансове “, разяснява Чолаку.

„ Остава въпросът за какво продължаваме да се движим в пакет с България, откакто има друго решение на друга европейска страна, а точно Нидерландия, че няма да гласоподава за България? Независимо дали Австрия ни беше подкрепила или не, в случай че в дневния ред останем в същия пакет, Румъния и България, Съветът по правораздаване и вътрешни работи не би приел участието ни “, добави Чолаку в румънския парламент.

 

Междувременно министърът на вътрешните работи на Румъния Лучиан Боде изпрати отворено писмо до австрийския си сътрудник Герхард Карнер, в което показва " дълбокото си отвращение " от гласуването на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи против присъединението на Румъния към Шенгенското пространство. Това оповестява румънската организация Аджерпрес.

„ Пиша Ви, с цел да изразя дълбокото си отвращение от гласуването Ви, откакто на 23 ноември във Виена ме уверихте, в наличието на наши сътрудници, че Вие сте другар на Румъния и вашата позиция не е против Румъния, а против една неработеща система, която не би трябвало да се уголемява с нито една страна “, отбелязва Лучиан Боде в писмото, оповестено на страницата му във Facebook.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР