Румъния има голямо желание да придобие системата за противоракетна отбрана

...
Румъния има голямо желание да придобие системата за противоракетна отбрана
Коментари Харесай

Румъния може да е първата в Европа с израелски ПРО Железен купол

Румъния има огромно предпочитание да придобие системата за противоракетна защита Iron Dome ( " Железен купол " ) от Израел , настояват източници след визитата на румънския министър на защитата Василе Динку в Израел предходната седмица. Ако договорката се реализира, членката на НАТО Румъния ще стане първата европейска страна, която ще закупи системата , оповестява " Аарец ".

Откакто влезе в отбранителния боеприпас на Израел през 2011 година, Iron Dome потвърди своята стойност в доста борби против Газа. Всяка батарея коства към 150 милиона $, а всяка ракета прехващач - 50 000 $.

Но Израел не съумя да пусне системата на пазара, като продаде единствено две на армията на Съединени американски щати за 373 милиона $. Смята се, че американците не се интересуват от повече.

Според доказани отчети, Азербайджан също е придобил Iron Dome. Редица страни - Сингапур, Канада, Южна Корея, Индия, Финландия, Словакия и Чехия - закупиха радарния съставен елемент .

Въпреки че Iron Dome е плод на концепциите на израелското министерство на защитата и отбранителните реализатори, той всъщност се трансформира в взаимен план със Съединените щати. Израел влага 232 милиона $ в развиването му, като американците, посредством разпределения от Конгреса, влагат четири пъти повече.

Така че всяка продажба на Iron Dome изисква утвърждението на Вашингтон .

Производството на ракетите също е взаимен план - на Rafael Advanced Defense Systems и американската компания Raytheon. Разходите за разработка възлизат на към 4 милиарда $. Източници споделят, че възможностите за договорка с Румъния са доста положителни .

В интервю Динку отхвърли да разисква " Железен купол ", само че разяснява, че Румъния е нетърпелива да подпише усъвършенствани съглашения за съдействие в региона на сигурността с Израел . " Искаме да подобрим нашето военно съдействие и съдействие в региона на сигурността с Израел в доста области ", сподели той.
 Конгресът отпуска на Израел 1 милиарда $ за системата „ Железен купол “
Конгресът отпуска на Израел 1 милиарда $ за системата „ Железен купол “

420 конгресмени гласоподаваха " за " законопроекта...

" Искаме да научим от Израел по какъв начин да подобрим военната медицина на фронтовата линия . Поради своя опит Израел има най-хубавите знания по тематиката. Искаме да донесем и зраелските софтуерни познания и нововъведения в Румъния . Нашата военна промишленост е старомодна. И открих, че Израел, за разлика от други, е страна, която не просто желае да продава военно съоръжение, само че също по този начин желае да получи лиценз за производството му в Румъния и това е доста значимо за нас. Това ще ни разреши да изнасяме оръжейните системи за НАТО . "

През последния четвърт век продажбите на оръжие от Израел на Румъния се правят оценка на над 1 милиард $. Динку, 60-годишен социалдемократ, е министър на защитата от близо година. Това е второто му посещаване в Израел, само че първото на сегашната му позиция.

Още преди рухването на комунизма в Румъния през 1989 година с изтезанието на диктатора Николае Чаушеску и брачната половинка му Елена, Румъния има специфични връзки за сигурност и разузнаване с Израел . Тези връзки се стегнаха през последните десетилетия. " Сега имаме осем съглашения за покупка с израелски компании, в това число Elbit и Rafael ", сподели Динку.

Тези съглашения доведоха до построяването на четири заводи в Румъния, в които работят 800 души, които създават елементи за дронове , кули и електронно съоръжение. Връзките сред двете страни също доведоха до единодушието на Румъния израелските военновъздушни сили да упражняват в небето на Румъния , с цел да симулират удар против Иран. Такива учения се организираха в Турция, до момента в който президентът Реджеп Тайип Ердоган не ги прекъсна.

Динку разяснява, че страната му има намерение да подпише съглашения за съдействие в региона на сигурността, които ще разрешат на израелските и румънските военни да организират взаимни маневри .
 Румъния желае да купи френски подводници и хеликоптери
Румъния желае да купи френски подводници и хеликоптери

Страната е извлякла поучения от протичащото се в Украйна

Преди това Elbit модернизира съветските МиГ-29, " само че Румъния се интересува от западно съоръжение ", сподели Динку. МиГ-29 ще бъдат извадени от въоръжение след към година .

С утвърждението на Америка Румъния е купила 17 F-16 от Португалия и 32 от Норвегия . Израел също имаше предпочитание да продаде малко на Румъния, само че Динку споделя, че това няма да се случи: Румъния има за цел да придобие идващото потомство американски изтребители - F-35 .

Все отново Румъния счита Израел за входна точка за западните технологии. Динку споделя, че Elbit Systems има положителни шансове да завоюва в три настоящи търга, планове, включващи електронна война, радари и дронове. Той разяснява, че неговото държавно управление има за цел да усили съдействието с Израел, като планува взаимни маневри и усъвършенствано съдействие сред Мосад и службата за сигурност Шин Бет с техните румънски сътрудници - което съгласно него към този момент е доста положително.

Когато попитах Динку, кой съставлява евентуална опасност за Румъния , отговорът му беше категоричен: Русия. " Дори и да не е директна опасност ", сподели той. " Ние сме част от груповата защита на НАТО и действаме в тази рамка. Трябва да се пазиме . "

Пет хиляди военнослужещи на НАТО сега са ситуирани в Румъния. Самолети на НАТО патрулират в небето над Румъния, която граничи с Русия и Украйна. Войната до нейния североизток е най-чувствителната тематика за Румъния.

В началото на изявлението Динку даде да се разбере, че президентът Клаус Йоханис му е споделил да не приказва за войната на Русия против Украйна. Въпреки това станалата обществена информация демонстрира, че Румъния - дружно с Полша, Словакия и балтийските страни - е значим състезател в преноса на оръжия за Украйна . Войната се появи в диалозите на Динку с министъра на защитата Бени Ганц.

Но усещането остава същото. Политиката на Израел е да седи на " оградата " . С други думи, даже при премиера Яир Лапид, Израел споделя: Ние сме част от Запада. Купете оръжие от нас, само че не очаквайте да подкрепим вашата политика и тактика .
 И Румъния ще купува турски бойни дронове
И Румъния ще купува турски бойни дронове

Страната усилва разноските за защита през 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР