Румъния и България ще се присъединят към Шенген по въздух

...
Румъния и България ще се присъединят към Шенген по въздух
Коментари Харесай

Румънски медии: България и Румъния ще се присъединят към Шенген по въздух и море на 31 март

Р умъния и България ще се причислят към Шенген по въздух и море на 31 март 2024 година , заяви в " Сега " цитирайки румънският в. " Адевърул ".

Румънското издание се базира " на държавни източници " . Двете страни би трябвало да влязат и по суша евентуално през 2025 година, само че не е несъмнено, че това ще стане по едно и също време. Сделката е завършена след договарянията на двете страни с Австрия. След два дни следва гласоподаване за потвърждаване на договорката в Комитета на непрекъснатите представители към Европейския съюз (Корепер), формиран от ръководителите на дипломатическите задачи в Брюксел.

След последното съвещание на Европейския съвет в Брюксел министър председателят Николай Денков съобщи, че България упорства да се създаде и гласоподава проект с ясни периоди за приема, с цел да не се постанова при всеки стадий Европейският съвет да гласоподава. Предпоследният път Унгария заплаши с несъгласие България поради газовата такса по " Турски поток ".

" Карл Нехамер (австрийският канцлер -бел.ред.) към този момент няма защо да се хване, с цел да дискриминира румънците и да ги унижава на опашките пред митниците ", съобщи в обява във Фейсбук румънският евродепутат Влад Георге. Евродепутатът Виктор Негреску изясни пред " Адевърул " и за какво договарянията лишават толкоз доста време. " В Австрия от време на време в подобен разговор документът би трябвало да бъде одобрен на най-високо равнище, а това лишава много време, с цел да се завършват договарянията ", сподели евродепутатът.

В случай на двуетапно присъединение един от сюжетите е Румъния да бъде отделена от България след включването ѝ в Шенген по въздух и море, твърди " Адевърул ".

" Документът, който следва да бъде подписан, ще вземе поради и степента на самостоятелно осъществяване на всяка страна в този развой, т.е. Румъния и България влизат в Шенгенското пространство по въздух и море, влизат във всички шенгенски механизми - продан на данни, информация, акредитиран личен състав и така нататък. Влизането в сухопътния Шенген ще зависи от напъните на всяка страна. В случая с Румъния нашите граници през днешния ден са доста сигурни, както и в тази ситуация с България, само че явно, откакто има граница с Турция, това евентуално ще изисква спомагателен разбор ", добави евродепутатът. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР