Румъния и България не са европейски държави втора ръка. Това

...
Румъния и България не са европейски държави втора ръка. Това
Коментари Харесай

Кметът на Тимишоара: Румъния и България не са европейски държави втора ръка

Румъния и България не са европейски страни втора употреба. Това съобщи особено за Българска телеграфна агенция кметът на Тимишоара - Доминик Фриц. От през днешния ден публично градът е европейска столица на културата.  

Доминик Фриц е роден през 1983 година в Льоррах, Германия. Работил над 10 години в немската обществена администрация, преди да предприеме стъпки в локалната политика в Тимишоара. През 2009 година, откакто специализира “Политически и административни науки ” в Германия, Франция и Англия, стартира професионалната си кариера като консултант в Германската организация за интернационално съдействие (GIZ). Между 2016 и 2019 година е шеф на кабинета на някогашния президент на Германия и някогашен шеф на МВФ Хорст Кьолер в Берлин. Заема длъжността кмет на Тимишоара от 2020 година, след последните локални избори в Румъния. Член на партията " Съюз за избавление на Румъния ", той е единственият кмет в Румъния без румънско поданство. 

Ето какво показа кметът на Тимишоара в особено изявление за Българска телеграфна агенция, в деня на формалното разкриване на “Тимишоара - европейска столица на културата ”. 

Господин Фриц, кой ще бъде гвоздеят в програмата “Тимишоара - европейска столица на културата ”? Ако би трябвало да откроите единствено едно събитие от общо 130, които предстоят през идващите три дни?

За мен най-важното събитие ще е моментът на площад “Унири ” довечера. Надявам се да посрещна там освен поданици на Тимишоара, само че и хора от цялата страна. От 21 ч. довечера ще има огромен празник с реализатори от цяла Европа. С концерти, с невиждано шоу. Ще усетим ентусиазма освен на локалните поданици, само че и любовта и пристрастеността за Европа. Затова и аз ще бъда на площада. И ще ви чакам. 

На сцената довечера ще свири и българинът Филип Симеонов - един от най-известните кларинетисти у нас и единственият кларинетист на румънската група “Тараф де Калиу ”. Знак ли е това? Румъния и България на една сцена в европейската столица на културата?

Това демонстрира какъв брой мощно свързани сме между тях и е добър знак. Българското завещание в Тимишоара е доста значимо. Най-важният кмет в историята на Тимишоара е бил българин - банатският българин Карол Телбис. Той е бил градоначалник близо 30 години. Избран е за кмет на Тимишоара доста млад, когато е бил на 30 години. Той е бил този, който е решил, че историческата цитадела към Тимишоара би трябвало да бъде разрушена. Било е мъчно, доста самоуверено и спорно решение за това време - началото на XX век. Но това е дало път на развиването, което следим през днешния ден в Тимишоара. Площадите тук са единствено, тъй като Карол Телбис е имал кураж. И аз се усещам доста близо до него и до българската общественост, която е извънредно дейна тук, в Тимишоара. Затова за нас беше доста значимо да имаме и реализатор от България на формалното разкриване на “Тимишоара - европейска столица на културата ”. 

Казахте, че Румъния и България са мощно свързани във връзка с културата. Важи ли това и за политиката? Ще влезем ли дружно в Шенген? Наскоро изпратихте обръщение до Швеция, Австрия и Нидерландия да поддържат участието ни в зоната без граници в Европа, само че сякаш не бяхте чут.

Трудната битка продължава поради вътрешнополитическите ползи в страните, които споменахте. Те са скептични. И тук не приказвам единствено за Австрия, само че и за Швеция. Точно по тази причина би трябвало да покажем, че не сме европейци втора употреба, че имаме с какво да допринесем за Европа. 

Впечатлението, което имат някои в Австрия от България и Румъния, е неправилно. Затова считам, че би трябвало да надигнем глас освен в миг на рецесия, когато се взима решението, а от самото начало. Няма да се изморим през тази година да демонстрираме, да демонстрираме, че Румъния има своето място в Европа, че България има своето място в Европа. И двете би трябвало да бъдат в Шенген.

Кога?

Ако зависи от мен, още на следващия ден. Но по кое време ще се случи в реалност, не мога да кажа. Не изключвам Румъния и България да се причислят към Шенген още през тази година, само че е нужна битка. И тя не би трябвало да е единствено на нашите държавни управления, само че и на нас, жителите. Да кажем на всеослушание, че желаеме да бъдем част от тази Европа с всички правила, които ни се поставят, а не да стоим на границата или в чакалнята. 

До края на деня ще се срещнете с посланика на България в Румъния Радко Влайков. Ще засегнете ли и тематиката Шенген?

Ще се срещна с посланиците на всички страни членки на Европейския съюз. И да, ще повдигна и тази тематика. Мисля, че ще получа поддръжка от всички.

Лесно или мъчно е за един германец да бъде кмет на румънски град? Тимишоара счупи една преграда и ви избра за кмет без да имате румънско поданство.

Който и да е кмет, ще му е мъчно. Много е елементарно да си германец и да бъдеш кмет на Тимишоара. Тимишоара е градът, който ме одобри, който ме приласка, а аз го обикнах. Разбира се, и аз срещам компликации и провокации.

Коя е най-голямата?

Да съблюдавам избрана линия и да имам дълготрайна визия. Дори когато мнозина не са съгласни с мен и не гледаме в една посока. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР