Румъния и България - и двете членки на ЕС от

...
Румъния и България - и двете членки на ЕС от
Коментари Харесай

Австрия се дърпа до последно за Шенген: Преговорите продължават

Румъния и България - и двете членки на Европейски Съюз от 2007 година - бяха отхвърлени в края на 2022 година от Австрия от обширната зона, в границите на която повече от 400 млн. души могат да пътуват свободно без надзор на вътрешните граници, написа организация " Франс прес " и цитира изказването на австрийското ведомство.

В сряда обаче румънското министерство на вътрешните работи сред трите страни за разширение на зоната " до въздушните и морските граници " на Румъния и България " от март 2024 година ".

Българският министър-председател Николай Денков също, че е реализирано " кардинално съглашение " с Виена.

Но австрийското министерство на вътрешните работи в четвъртък единствено съобщи, че " договарянията за въздушен Шенген за България и Румъния сега не престават ", като не удостоверява каквото и да било съглашение, написа международната новинарска организация. 

Министерството повтори изискванията, които ще би трябвало да бъдат изпълнени в подмяна на непълен " въздушен Шенген ", които включват подсилване на външните граници на Европейски Съюз.

Освен това ще би трябвало да се засилят инспекциите по сухопътните граници, сподели то, а Румъния и България би трябвало да са подготвени да " одобряват лица, търсещи леговище - изключително от Афганистан и Сирия " .

Министерството също по този начин акцентира, че " сега не се водят договаряния " за отваряне на сухопътните граници.

Преди година Австрия наложи несъгласие на влизането на двете страни, като обоснова решението си с опасения от напор на търсещи леговище, в случай че Шенгенската зона се разшири.

 

По-рано този месец Виена предложи така наречен " въздушен Шенген ", като съобщи, че е склонна да облекчи разпоредбите, регулиращи въздушния трафик за България и Румъния, в случай че Брюксел укрепи външните граници на Европейски Съюз.

Шенгенското пространство е основано през 1985 година и включва 23 от 27-те държави-членки на Европейски Съюз, както и Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР