Румъния е в напреднали преговори с България за съвместно производство

...
Румъния е в напреднали преговори с България за съвместно производство
Коментари Харесай

Оръжеен мениджър от Румъния: Ще правим съвместно с България бронетранспортьори Piranha V -

Румъния е в напреднали договаряния с България за взаимно произвеждане на бронетранспортьори Piranha V за окомплектоване на българската войска и за износ в трети страни. Това  заяви в четвъртък Николае Наста, общоприет управител на държавната военна компания „ Ромтехника “,  на конференция, проведена от списание „ Румънска военна мисъл “ и фондацията за национална сигурност I2DS2.

Наста приказва за бъдещото съдействие по време на откриващата конференция на осмото издание на най-голямото ревю на военна и аерокосмическа техника в Черноморския район - BSDA 2022 (Black Sea Defense & Aerospace) в Букурещ.

" Ромтехника " е компания от румънския военно-промишлен комплекс със 100 % държавно присъединяване и с принципал Министерството на защитата.

„ Българите възнамеряват от няколко години да купят 150 бронирани машини за пехотата по стратегия на стойност 1.46 милиарда лв.. Първият търг беше анулиран през 2021 година, тъй като подадените предложения доста надхвърляха бюджета на държавното управление в София. “ – напомня профилираната румънска мултимедийна платформа за защита, разузнаване и национална сигурност „ Umbrela Strategică “.

„ Вече сме в напреднала процедура с нашите български съседи. Българският министър на защитата беше в Румъния преди две седмици. Срещнахме се, участвах в срещата му с господин Дънку (Василе Дънку, министър на защитата на Румъния, б. р.). И ние лансирахме това наше предпочитание за взаимен джойнт венчър сред Румъния и България, с който да участваме в процедурата за доставката на 150 транспортьора за българската войска. “ - сподели Наста.

Шефът на „ Ромтехника “ акцентира също, че българо-румънското партньорство може да взе участие и в сходни военни стратегии за доставка на въоръжение за Естония, Гърция и други страни. Наста разяснява и словашката стратегия за бронирани транспортни машини, където Румъния също предложи Piranha V, само че държавното управление в Братислава е избрало финландската оферта, предпочитайки Patria AMVXP 8×8. 

Румъния поръча към този момент 227 бронетранспортьора от швейцарския филиал на General Dynamics - GDELS – Mowag, като от тях само първите 36 са създадени в завода в Швейцария, а останалите в Румъния в Машинния цех в Букурещ.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР