Румъния е сред ключовите партньори на България като заема второ

...
Румъния е сред ключовите партньори на България като заема второ
Коментари Харесай

Рекордните 8 млрд. евро превъртаме в търговията с Румъния frognews.bg

Румъния е измежду основните сътрудници на България като заема второ място по стокообемн измежду страните от Европейския съюз. Двустранната търговия доближава рекордни стойности през 2022 година.

 

Тя е резултат от ускорения ритъм на повишаване на стокообмена сред двете страни, който се усилва с 23.7 % по отношение на 2021 година и възлиза на близо 8 милиарда евро.

 

Това стана ясно след срещата на министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев с посланика на Румъния у нас госпожа Бръндуша Йоана Предеску. Добрата вест е, че комерсиалното салдо е позитивно за България през последните осем години.

Акцент в диалога е бил подложен върху подготовката на двустранен бизнес конгрес, който Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия към Министерството на нововъведенията и растежа ще провежда.

 

Целта е да се насърчат двустранните партньорства в предпочитани браншове, като ще бъдат проведени b2b срещи сред компании от двете страни. Предвижда се това събитие да се организира в средата на юни в Северна България. Ще има и втора фаза – в Румъния.

 

Министър Пулев и дипломат Предеску са разговаряли за усилването на икономическите връзки в подтекста на подписаната декларация за издигането на двустранното съдействие на равнище стратегическо партньорство от страна на президентите на България Румен Радев и на Румъния Клаус Йоханис.

 

Общо е мнението, че подписаната през март тази година Декларация е нов стадий на връзките сред двете страни.

Пулев и Предеску са разговаряли и за контактите по линия на самодейността „ Три морета “, по която министърът на нововъведенията и растежа е народен координатор у нас.

 

Инициативата е основна за свързаността на района в региона на транспортната, енергийна и цифрова инфраструктура. „ Инвестиционният фонд към „ Три морета “ е финансов механизъм за реализирането на предпочитаните планове в района и работим за набиране на капитал от вложители от Близкия изток към него “, подчертал е министър Пулев.

 

Според данните на Министерството на нововъведенията и растежа, стокообменът ни с Румъния през предходната година възлиза на близо 8 милиарда евро, което е нарастване с 23.7 % по отношение на 2021 година. Българският експорт доближава 4.5 милиарда евро, което е нарастване с 28.1 на 100 по отношение на 2021.а, а вносът от Румъния у нас е достигнал 3.5 милиарда евро, написа Банкер.

 

Принос за тази дейна търговия имат с изключение на териториалната непосредственост и многото компании със разбъркан капитал, които са основани и развиват бизнес планове в двете прилежащи страни.

 

Сумарните румънски вложения в България към края на 2021 година възлизат на 366.3 млн. евро.

 

Освен това румънците са измежду най-активните гости на българското Черноморие. Анализите през годините демонстрират, че в случай че има още един мост над река Дунав при Силистра-Кълъраш, да вземем за пример, и се усъвършенства пътната инфраструктура в Североизточна България броят на туристите от Румъния ще се усили доста.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР