Румъния е разочарована от думите на българския премиер Борисов за

...
Румъния е разочарована от думите на българския премиер Борисов за
Коментари Харесай

Румъния е разочарована от Борисов за чумата и румънските туристи

Румъния е разочарована от думите на българския министър председател Борисов за африканската чума по свинете и румънските туристи.

Министерството на външните работи на страната разгласява публично разочарованието си в Туитър и Facebook.

" Изразяваме разочарованието си от изявлението на министър ръководителя Бойко Борисов за румънските туристи. Трябва да се подсети, че румънските туристи в България способстват доста за Брутният вътрешен продукт ", написа румънското Министерство на външните работи в Туитър.

" Отвъд техническите причини, които ще бъдат препоръчани от Националния ветеринарномедицински орган за сигурност на храните, с цел да отговорим на злополучните изказвания на премиера на България Бойко Борисов, няма по какъв начин да не бъдем сюрпризирани и разочаровани от метода, по който българският министър председател се базира на румънските туристи, изключително като способстват значително за Брутният вътрешен продукт на България ", разяснява Румъния във Facebook.

В петък, Борисов разяснява, че чумата е в България с помощта на румънските туристи.

Това се случи на среща с кметове и протестиращи за чумата по свинете в Пазарджишко, придружаван и от земеделския министър Десислава Танева, българският министър председател изяснява, че " 57 000 коли влизат от Румъния всеки ден през " Дунав мост ".

Припомняме, на 30 юли първи позитивни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две диви свине в Пловдивско.

Следващият ден - 31 юли бе намерено пето огнище на свинска чума в индустриална плантация. Същият ден бяха открити още две нови огнища на Африканска чума при домашни прасета в област Монтана и два случая при диви свине за първи път са открити в областите Пловдив и Разград.

Положителни се оказаха и пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново. Това е петата индустриална плантация с доказано огнище със болестта и първа за региона.

Заразата порази към този момент три огромни индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които обезпечават близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

На 31 юли при президента Румен Радев се събраха всички виновни министри, шефове на организации и служби. Държавният глава разиска с тях ограниченията против АЧС и методите за справяне със болестта, която се трансформира към този момент в рецесия.

На 1 август министър Десислава Танева увери, че следят 65 регистрирани свинекоплекса в страната, в 5 от които има огнища на чума. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР