Румъния е на първо място в Европа по смъртност от

...
Румъния е на първо място в Европа по смъртност от
Коментари Харесай

Румъния е на първо място в Европа по смъртност от рак на маточната шийка

Румъния е преди всичко в Европа по смъртност от рак на маточната шийка, се показва в посланието на премиера Марчел Чолаку, показано по време на полемика на тематика " Ракът измежду дамите ", извършена в Сената по самодейност на държавния консултант Кармен Орбан, съобщи Аджерпрес.

" Намираме се преди всичко в Европа по смъртност от рак на маточната шийка, до момента в който в други страни тази болест е лечима. И това е по този начин, тъй като у нас откриването става в напреднал етап на заболяването, а програмата за имунизиране против човешки папиломавирус (HPV) регистрира едвам през последните две години някакъв интерес и прогрес. Програмите за скрининг за рак на гърдата би трябвало да излязат от етапа на пилотни стратегии, в случай че желаеме да имаме в действителност резултати в битката с тези заболявания ", се показва в известието, представено от Българска телеграфна агенция. 

По думите му държавното управление е " мощно ангажирано в намирането на решения " в здравната система. Той също по този начин прикани дамите да вървят на доктор за годишните профилактични прегледи, като подсети, че една болест, открита в точния момент, може да бъде лекувана с по-висока степен на триумф.

" Ракът остава втората причина за гибел в Румъния след сърдечно-съдовите болести, като съставлява причина за 19 % от всички смъртни случаи, съгласно Националния институт за публично здраве. Според същия източник се чака до 2035 година броят на случаите на рак в Европейски Съюз да нарасне с 24 %, тъй че тази болест ще стане първата причина за гибел. Жените имат потребност от стратегии за скрининг, осведомителни акции и повече грижа от страна на всички нас ", уточни още министър председателят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР