Румъния е на първо място по подкупи в здравеопазването в

...
Румъния е на първо място по подкупи в здравеопазването в
Коментари Харесай

В Румъния плащат най-много подкупи за здраве

Румъния е преди всичко по подкупи в опазването на здравето в целия Европейския съюз - 19 % от пациентите, оповестява Диджи24. Северните ни съседи дават пари под масата, с цел да получат избрана здравна услуга или положително лекуване в болнично заведение.

“Те считат, че в случай че не дадат пари, няма да бъдат третирани вярно. Страхът се ускори по време на пандемията и в този момент е на тревожни равнища ”, изяснява Беатрис Малер, шеф на Института по пневмология " Мариус Наста " в Букурещ.

Според Розалина Лепадат - ръководител на Асоциацията на пациентите с автоимунни болести, в лечебните заведения би трябвало да се изготвят вътрешни правила.

“В система с толкоз доста дефекти румънският пациент е привикнал да прави всичко, с цел да получи лекуването, което избавя живота му ”, добавя тя.

Здравните подкупи са по-разпространени в по-слабо развитите посткомунистически страни. Въпреки че в Румъния наклонността е низходяща, страната остава преди всичко в Европа, демонстрират данните от скорошно проучване на платформата ФРОНТИЕРС (FRONTIERS) в 28 страни.

Увеличение има в Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Финландия, Гърция, Ирландия, Латвия, Люксембург, Малта и Англия.

“Подкупите са публикувани в страни, където популацията е с ниски и междинни приходи. Без изясненост какво ще се случи с него, пациентът се пробва да вземе нещата в свои ръце, с цел да повлияе на това по какъв начин получава медицински грижи. В Обединеното кралство всичко, което лекарят получи над пет лири, се смята за рушвет ”, изяснява за Диджи24 Оана Геамбасу, докторант от Харвард.

“Пациентите, които идват в болничното заведение, никога не считат, че би трябвало да дават нещо на лекаря, на асистента, на портиера. Има благодарствени картички. Някои пациенти оставят кутия бонбони на сестрите ”, добавя Тудор Тома, пулмолог във Англия.

При последното прокурорско следствие за корупция на високо равнище в Румъния, обвързвано със сърдечни пейсмейкъри и дефибрилатори, бяха открити и конфискувани: 162 920 леи, 116 795 евро, 2357 щатски $, 300 лири стерлинги, 300 швейцарски франка, 3500 форинта, 520 шведски крони, 200 датски крони, 300 лири стерлинги. 36 картини на известни национални художници бяха събрани и подадени в Националния музеен комплекс на Молдова Яш - " Музей на изкуствата “, напомня Диджи24.

Междувременно уеб сайтът Зиаре разгласява данни от следствието на журналиста Алекс Недеа за % на подкупи в 100 от най-важните лечебни заведения в Румъния. Данните са изчислени въз основа на анонимни свидетелства от стотици хиляди румънци, изписани от държавна болница предходната година.

" Еволюцията е изненадваща. 3,16 % от пациентите са били помолени да дадат бакшиш в болница през 2018 година През предходната година този % е 1,89. Това значи, че до момента в който в доста лечебни заведения практиката съвсем е изчезнала, в други казусът продължава да е на срамни равнища ", споделя в следствието Алекс Недеа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР