Румъния беше една от малкото страни, която спази молбата на

...
Румъния беше една от малкото страни, която спази молбата на
Коментари Харесай

Румъния отново предложи мъж и жена за еврокомисар по транспорта

Румъния беше една от дребното страни, която съблюдава молбата на Урсула фон дер Лайен и поради критерия еднакъв брой мъже и дами в Комисията, страната предложи двама претенденти - Рована Плумб и Дан Ника. Затова държавното управление на Дънчила не се затрудни да даде опция на спряната още на правна комисия кандидатурат на Плумб. Този път министър председателят още веднъж съблюдава традицията и предложи евродепутата Дан Ника и зам.-министъра на външните работи Мелания-Габриела Чот. Един от двамата би трябвало да размени провалилата се още при правна комисия в Екологичен потенциал Рована Плумб.
Дан Ника е втори мандат евродепутат, тази година през май той влезе през листата на ръководещите Социалдемократи в Румъния. Бил е народен представител и министър по връзките и осведомителните технологии в кабинета на Адриан Нъстасе (2000 – 2004 г.). Минава и през поста министър на вътрешните работи при премиера Емил Бок, който в последна сметка го уволнява. В първия кабинет на Виктор Понта Ника още веднъж дава отговор за връзките.
Дан Ника обаче също не е с чисто минало. Срещу него има следствие в Румъния, което стартира по време на първия му мандат като министър на връзките. То е за една от най-мащабните корупционни схеми в Румъния. Става дума за контракт за лицензи за операционната система на Microsoft за цялата държавна администрация, подписани с една компания, без извършен конкурс.
Дело по този начин и не е почнало, макар подозренията на проверяващите, че Ника е злоупотребил с власт. Антикорупционната прокуратура вв страната е спряла следствието заради изтекла отминалост на закононарушението. Този случай е считан за най-големия неуспех на Националната дирекция за битка с корупцията на Румъния, ръководена тогава от Лаура Кьовеши - новият основен прокурор на Европейския съюз.
Точно поради вероятни съмения в чистото минало на претендента или още веднъж с цел да съблюдава правилото да номинира мъж и жена министър председателят Виорика Дънчила разгласи и " авариен претендент за комисар " – зам.-министъра на външните работи с сектор европейски въпроси Мелания-Габриела Чот.
„ Ако се изисква да бъде препоръчана жена, това ще бъде Чот “, сподели Дънчила. Чот е член на Социалдемократическата партия от 2004 година, само че едвам през 2017 година заема обществена служба. Според румънски медии името ѝ се появило в диалозите за възможен претендент едвам във вторник (1 октомври) следобед на партийно заседание на ръководещите. Тя е считана за по-безопасния избор за претендент за комисар и се чака Фон дер Лайен да избра нея, с цел да се резервира салдото сред половете в Комисията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР