Ружа Игнатова е измамила стотици хиляди хора. Преди години изчезва

...
Ружа Игнатова е измамила стотици хиляди хора. Преди години изчезва
Коментари Харесай

Лъжи, слухове, международни финансови схеми: Къде е криптокралицата Ружа Игнатова

Ружа Игнатова е измамила стотици хиляди хора. Преди години изчезва безследно, само че OneСoin съществува и през днешния ден. Това посочва  .

Къде е Ружа Игнатова? Мъртва ли е или си живее някъде най-охолно с 9 милиарда евро - под нова идентичност и с нов външен тип? Две немски издания още веднъж потеглят по следите на българската " криптокралица ".

На 8 януари 2024 в Мюнстер завърши правосъдният развой против трима съучастници на " криптокралицата ", както е известна още българката с немски паспорт Ружа Игнатова. На подсъдимата пейка бяха трима - една съпружеска двойка и юрист от Мюнхен. Съпружеската двойка е измамила милиони клиенти, които са били ощетени със сума, почти равна на три милиарда евро. Те са набрали 320 милиона евро от към 90 000 клиенти от цяла Европа за измислената криптовалута OneCoin. А юристът от Мюнхен е трансферирал елементи от тази сума към задгранични банкови сметки. Съпрузите са получили 5 и 4 години затвор, а юристът - близо 3 години. 

" Лъжи, клюки, интернационалните финансови схеми "

Най-късно по-късно дело към този момент няма никакво подозрение, че в тази ситуация с измислената криптовалута OneCoin става въпрос за лъжлива скица, написа " Зюддойче Цайтунг " (ЗЦ):

" Цели две години съдиите се лутаха в лабиринт от неистини, клюки, интернационалните финансови схеми... Съдът постанови три присъди на съучастници, само че едно нещо би трябвало да е ясно: казусът ще завърши чак когато и главният обвинен - " криптокралицата " Ружа Игнатова седне на подсъдимата пейка. "

От нея обаче няма и диря, напомня изданието. Една заран през октомври 2017 година Игнатова се качва на самолета от София за Атина и от този момент следите ѝ са губят. И делото в Мюнстер не съумя да даде отговор на най-важния въпрос: Къде е " криптокралицата "?, показва ЗЦ.

Малко светлина може да хвърли някогашният телохранител на Игнатова Франк Шнайдер. Някогашният действен шеф на тайните служби на Люксембург беше арестуван на влизане в страната от Франция през април 2021 година и може да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, където се водят няколко правосъдни каузи против хора от обкръжението на създателката на OneCoin. Чрез своята компания Шнайдер е построил нещо като частна загадка работа за Ружа Игнатова, което самият той отхвърля, добавя ЗЦ.

Малко преди да вземе самолета от София за Атина, Игнатова научила от своите " български другари ", че от Германия е постъпило искане за правна помощ по проблема с нея, написа друго немско издание - издаваният в Баден-Вюртемберг вестник " Шварцвелдер Боте " (ШБ). Според изданието по този начин " криптокралицата " е била предизвестена, че би трябвало незабавно да бъде изведена от страната, защото се превръщала в проблем за контактите ѝ.

В Атина Франк Шнайдер ѝ връчил билет за полет до Солун, където щели да я чакат хора, които ще я върнат назад в България, научаваме още от обявата на ШБ. По късно Шнайдер получил есемес от Игнатова, който гласял: " Home safe (прибрах се успешно) ". Това е и последният симптом на живот от нея.


Мъртва ли е Ружа Игнатова?

Фактът, че късото известие до него било написано на британски, озадачило Шнайдер, защото преди Ружа Игнатова постоянно му е писала единствено на немски, коментира " Шварцвелдер Боте ". Затова той счита, че Игнатова е била ликвидирана, а известието е било изпратено от нейните убийци.

Версията, че " криптокралицата " към този момент не е измежду живите, се поддържа и от информация, до която е съумял да стигне " Зюддойче Цайтунг ". Според изданието от Мюнхен неизвестен източник твърди, че килърът е човек, който лежи в нидерландски затвор за трафик на хероин. Той бил прострелял Ружа Игнатова на яхта в Йонийско море. След това нарязал тялото ѝ на части, които хвърлил в морето. Тези изказвания обаче не могат да бъдат потвърдени, прецизира ЗЦ.

Срещу сходна версия обаче приказва фактът, че братът на Ружа и майка ѝ са разговаряли с нея по телефона след хипотетичното ѝ ликвидиране. Освен това очевидно те въобще не били обезпокоени от това, че Ружа Игнатова е изчезнала. Изданието напомня и още един факт: американски кореспондент е изкопчил от ФБР информацията, че службата имала основателна причина да държи Ружа Игнатова в листата с най-издирваните лица, т.е. това може да значи, че тя е жива.

Съществуват и документи, съгласно които Ружа Игнатова си водела прелестен живот в конспиративност. Според тях още през 2015 година основателката на OneCoin била продала своята компания на човек от една от най-влиятелните династии в Обединените арабски емирства против 230 000 биткойни, които Игнатова получила на три флашки. Ако приемем, че тя има тази криптовалута, това би ѝ обезпечили благосъстояние от над 9 милиарда евро - по днешния курс на биткойна, написа също и " Шварцвелдер Боте ".

Всичко това обаче не пречи на финансовата пирамида да си съществува. Офисът на измислената валута OneCoin си стои необезпокоявано в центъра на София, само че под ново име - One Ecosystem. А надъхани продавачи не престават да бият барабана на обещаваната финансова гражданска война - под безучастния взор на българските управляващи. Софийската градска прокуратура има забавно пояснение за това: нито Onecoin, нито One Ecosystem били вписани в българския търговски указател - по този начин дали отговор на " Зюддойче Цайтунг " от прокуратурата. А запитването, изпратено до One Ecosystem, е останало без отговор, прецизира изданието.

Знае ли някогашният телохранител на Ружа Игнатова къде е " криптокралицата "?

Затова пък някогашният телохранител на Ружа Игнатова е показал непредвидена сърдечност: през юни 2022 година Франк Шнайдер е поканил кореспондент на " Зюддойче Цайтунг " да го посети в дома му. Пред него той е разкрил, че е почнал да работи за Ружа Игнатова, откакто тя му е била предложена от един някогашен заместник-министър на финансите на България. Шнайдер признава пред изданието, че е бил впечатлен от нея и се е оставил да бъде омаян. 

В многочасовия диалог станало ясно още, че Шнайдер разполага с резултатите от следствието " Операция спътник " на интернационална работна група от следователи, както и че Игнатова е била осведомена " на практика онлайн " от контактите си в българската полиция за хода на следствието против нея. В тази връзка ЗЦ цитира и думите на Шнайдер:

" Ясно е, че са нужни контакти с представители на политическия и икономическия хайлайф, както и с проведената престъпност в страната, с цел да се реализира машинация от сходен мащаб - изцяло необезпокоявано и в продължение на години. Във всеки случай в България няма огромна разлика сред тях - това е една мафиотска страна. " ЗЦ показва, че българското министерство на вътрешните работи по този начин и не е дало отговор дали Игнатова е била прикривана от българските управляващи.

Все още има вложители, които имат вяра в OneCoin

Все още обаче има вложители, които избират да имат вяра в интрига, в сравнение с в горчивата истина за голяма машинация, написа ЗЦ.

Журналисти от изданието са разговаряли с няколко от тях. Един мъж, вложил сума в криптовалутата на Ружа Игнатова, споделя по телефона: " Аз не съм жертва ". По думите му никой не е бил излъган - с изключение на правосъдната система. Държавата играела спектакъл за същинските огромни играчи, които дърпали конците - притежателите на банките. И тези хора в този момент правели всичко допустимо, с цел да предотвратят хипотетичната продължаваща гражданска война във финансовата система, споделя мъжът пред ЗЦ. " Но те няма да съумеят. OneСoin е неукротим. "

Въпреки присъдите от делото в Мюнстер доста от хората, които са вложили парите си в системата OneСoin, не престават да я пазят. В днешно време не може да се има вяра на нищо, споделят те. " Държавата лъже. Държавата се проваля. Но OneСoin ще вкара ред ", споделя различен бранител на схемата, представен от ЗЦ.

Вестникът показва, че в средата на декември 2023 компанията даже е разкрила нов офис в Ханой, Виетнам. Съществува видеозапис от събитието, на което танцьори танцуват с крила на пеперуди, хората си вършат селфита - явно щастливи, че са се възползвали от опцията на живота си, написа още ЗЦ.

Призрачното дългоденствие на OneCoin надалеч не е единственото необичайно нещо в тази лъжлива система, акцентира ЗЦ. Инвеститорите в схемата, които към момента не са изгубили оптимизма си, имат собствен личен знак на ръката - буквата О, формирана от палеца и показалеца. Те имат лична платформа, наподобяваща eBay, чието име е Dealshaker и където те могат да заплащат с OneСoin. Там се продават витамини от Малайзия, рендета за сирене и кашкавал от Румъния, уроци по пиано в Корея - това е най-странният пазар в интернет, написа ЗЦ.

OneСoin се продава на комисионна основа посредством пряк маркетинг - по този начин, както се продават някои кухненски уреди или пък така наречен начин на живот хапчета. Без реклама по медиите и без огромна гласност, постоянно в границите на частни мрежи, които си предават информация един на различен. Според информация на " Зюддойче Цайтунг ", единствено в Германия към 60 000 души са вложили пари в OneСoin.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР