Рухването на Берлинската стена: Историята на една грешка На днешната

...
Рухването на Берлинската стена: Историята на една грешка На днешната
Коментари Харесай

Рухването на Берлинската стена: Историята на една грешка

Рухването на Берлинската стена: Историята на една неточност На днешната дата се навършват 29 години от рухването на Берлинската стена - последният излишък от Втората международна война, който разделя Източна и Западна Германия. Предисторията на рухването й стартира още през април същата година в Унгария, когато оградата с бодлива тел по австро-унгарската граница е отстранена, а сред Изтока и Запада за пръв път се отваря междина.

 
Стената пада навръх 9 ноември, с помощта на една от най-красивите неточности в историята.
 
През април 1989 година за пръв път в Желязната завеса, надвиснала от повече от половин век над Европа, се отваря цепнатина. Унгарското държавно управление отстранява оградата с бодлива тел и електричество по западната си граница с Австрия.

 Берлинската стена БГНЕС
С идването на Михаил Горбачов на власт в Съюз на съветските социалистически републики внезапно руската хватка над страните във Варшавския пакт отслабва, а измежду комунистическите водачи из Източна Европа стартира да царува комплициране. В изявление за Дарик през 2005 година Михаил Горбачов обаче споделя, че Москва е била длъжна да прояви почитание към народите, тръгнали по пътя на демократичните промени: " Москва не загуби, тя прояви почитание към съдружниците си, към народите на тези страни и не се намеси, когато те, изхождайки от своите условия и оценки потеглиха по пътя на дълбоките демократични промени, по който потегли и самият Съветски съюз. Когато ме питат за какво ти даде Чехословакия, България и Полша, аз задавам въпроса: На кого ги дадох? " -->
 
Въпреки, че Хонекер си потегля, уличните демонстрации не стопират да се разрастват, като станалите обичайни понеделнишки митинги в Лайпциг всякога удвояват броя на присъстващите си. Най-големият от тях събира 320 хиляди души от общо 500-хилядния Лайпциг.

 Берлинската стена БГНЕС
Така идва 9 ноември и прословутата интернационална конференция в Берлин. Членът на Политбюро Гюнтер Шабовски декларира пред публицисти, че ограничаващият режим за пътешестване на Запад ще отпадне. Шабовски обаче е бил в отпуск безусловно до предходния ден и не е напълно наясно с измененията, които би трябвало да влязат в действие от идващия ден. На въпрос на италиански публицист от кой момент влиза в действие облекченият режим, Шабовски поглежда ненадейно листа пред него и споделя: „ Доколкото знам, още незабавно ”.
 
Изказването на Шабовски се трансформира в един от най-големите и най-щастливите политически гафове в историята. Новината обикаля стремително града и хиляди хора стартират да се стичат към пунктовете на Берлинската стена, с цел да видят дали в действителност към този момент са отворени.

 Берлинската стена БГНЕС
Граничарите нямат никакви указания и никаква връзка с управляващите. Единствената им директива е " Следете обстановката ". Множеството обаче нараства досега, в който граничарите нямат избор и подвигат бариерите.
 
В този миг, след повече от половин век разделяне, Германия още веднъж е обединена. Семейства, които не са се виждали от години, още веднъж могат да се прегърнат. А хората от двете страни на града се стичат непринудено към стената и стартират да я разрушават, кой с каквото откри – камъни, длета, чукове, багери.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР