Рудникът, в който паднаха баща и син, край Радомир, Пернишко,

...
Рудникът, в който паднаха баща и син, край Радомир, Пернишко,
Коментари Харесай

ПРОКОБА: Рудникът, в който паднаха баща и син, отне живота на 10 души

Рудникът, в който паднаха татко и наследник, край Радомир, Пернишко, е същият, лишил живота на 10 миньори. Трагедията, сполетяла България през 1997 година, към момента преследва локалните. А импровизирано се приказва, че маса фамилии от региона не престават да копаят нелегално за въглища, макар големия риск от свлачища и изпускане на смъртоносния газ гризу. 

На първи септември 1997 година в рудник “Иван Русев ”, някогашен " Житуша " към Мини - Бобов дол, в 10,50 часа се взривява газ гризу. На място умират 7 миньори. Впоследствие в института “Пирогов ” угасват още трима. Повече от двадесет са потърпевшите по-леко.

Едва два часа след почналата покруса началникът на Гражданска отбрана подал сигнал за бедствието. До вечерта родственици на миньори се натрупат пред изхода на мината, без да знаят кои са потърпевшите. Само двама от тежко ранените служащи стъпват още веднъж на крайници.

Сред починалите има и такива, пожалени от огнената гибел, само че задушени от голямото количество метан в галерията. След нещастието се открива, че сред 12 и 17 % е била концентрацията на рисковия газ във въздуха подземен. Според инструкциите за сигурност обаче още при 2 на 100 метан работата е трябвало да се прекрати. Това не е било сторено. В деня на нещастието държавното управление афишира всеобщ печал.

Разпитани са над 90 очевидци. Следствието открива, че миньорите са били пратени на очевидна гибел и нещастието не е могла да бъде избегната. Един месец в трети сектор, където става детонацията, не се е работило, тъй като миньорите са били в отпуск. Това е довело до струпване на над 9 % газ метан, който е превишавал неведнъж допустимите концентрации.

Следователите откриват, че миньорите в нарушаване на всички ограничения за сигурност са носили в себе си цигари, запалки и електронни часовници. Освен това локомотивът, който е провокирал искрата за запалването на метана, е бил разхерметизиран и изпратен преди този момент за ремонт, само че по разпореждане на шеф промяната е вкаран още веднъж в работа, напомня " Блиц ". 

В цялата страна се събират помощи и дарения за фамилиите на починалите в мина “Иван Русев ”, Бобов дол, и за останалите потърпевши. Дарения се получават от компаниите “Шеринг плау ”(САЩ), “Баар ”(Германия), нашите “Маймекс ” и “Кремиковци ”. Германският тръст “Сименс ” подарява дихателен уред. Фонд “13 века България ” отделя 60 000 ДМ за още един дихателен уред, по този начин нужен за най-тежко обгорелите в “Пирогов ”. Един милион лв. подарява Христо Стоичков за лекуването на потърпевшите. Футболният клуб “Локомотив ” (Сф) подарява 2 милиона, а “Левски ” - 1 милион лв..

На 8 септември Правителствената комисия за повредата, водена от вицепремиера Евгени Бакърджиев, афишира резултатите от своето следствие. Установява се, че са осъществени неприемливи нарушавания на организацията на труда и дегазацията на VI сектор, не е имало прелиминарен съответен проект за деяние, служащите в I и III сектор, към които се е насочила вентилираната бликам на газа, не са били предизвестени за дегазацията. Вина има и починалият ватман, който знаел, че контролерът на машината му е изхабен и заради това е дал убийствената искра, възпламенила газа.

Окончателно рудникът е затворен през 2003-2004 г. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР