Рудник в Мадан ще бъде превърната в подземен музей Сполука,

...
Рудник в Мадан ще бъде превърната в подземен музей Сполука,
Коментари Харесай

Превръщат мина в Мадан в музей

Рудник в Мадан ще бъде превърната в под земята музей " Сполука ", разгласи кметът на миньорската община Фахри Молайсенов. В преобразената закрита минна направа туристите ще попадат в битието на миньорите подземен. Музеят ще се осъществя по план за трансгранично съдействие, в който вземат участие гръцката община Пилеа - Хортиатис, Катедра " Технологии и ръководство на производството " на Тракийски университет " Демокрит ", Катедра " Бизнес администрация " на Международния гръцки университет и Минно-геоложкия университет " Св. Иван Рилски ".

Като водещ бенефициент с финансиране от 706 789,66 евро в родопския град ще се ремонтира атрактивната „ Кристална зала ” и ще се реконструира Музея по рудодобив и минно дело. Заложени са средства и за облагородяване на прилежащите територии към двете музейни сбирки. Ще се ремонтира и обезопаси и „ Пещера Шаренка ", която посрещаше туристи с направени по план макети на пещерни хора преди години, само че с времето стана рискова и бе затворена за туристите, до момента в който се откри финансиране за рехабилитация.
Срокът за осъществяване на плана е 24 месеца.

" Реализацията на плана ще способства за основаването на туристически атракции, които да бъдат представяни сложно. Той ще подкрепи Община Мадан да се трансформира в по-привлекателно място за туристи, предлагайки интегриран и конкурентоспособен туристически артикул. Той ще е основан на устойчивото развиване, посредством минно-познавателния туризъм, и ще подкрепя и други форми на туризма като екотуризъм.

Приоритетите в развиването на общината са свързани с създаване на съвременна туристическа инфраструктура и за какво не иновационна по своя темперамент, несъмнено посредством рационалното потребление на естествените и културно-исторически дадености. На процедура всички планувани действия ще покачат цената на културното и естествено завещание в трансграничния район, каквато е и една от задачите на Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ Гърция – България 2014-2020 година ", сподели Молайсенов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР