Руди Люберс е звезда в бокса от световен мащаб. Остава

...
Руди Люберс е звезда в бокса от световен мащаб. Остава
Коментари Харесай

До върха, а после долу, но с любов в сърцето

Руди Люберс е звезда в бокса от международен мащаб. Остава в историята като единственият бял боксьор, който не е нокаутиран от Мохамед Али. Животът му се прекатурва, когато слиза от кръга и ударите на ориста го довеждат в България. Следва история за триумф, проваляне и... избавление.

Той е роден през 1945 година в Холандия. Родителите му работят в увеселителен парк и неговото детство минава сред въртележките и виенското колело.

" Когато станах на 16 години трябваше да се прибера в Амстердам, тъй като на 3 септември започвахме учебно заведение. Отидох да си получа учебниците от гимназията, където щях да изучавам. Там имаше мои съученици, които спортуваха. Аз обичах футбол и бокс. Отидох обаче при бокса и треньорът ми сподели - направете си три фотоси и в понеделник ви е първото съревнование ", споделя Люберс.

От този ден нататък, цели 25 години, той е несломим в личната си страна. Абсолютният първенец по бокс на Холандия взе участие в летните олимпийски игри през 1964 година, където приключва девети в полутежка категория. През 1968 година минава в тежка категория и става пети на Олимпиадата в Мексико. Пет години по-късно е неговият звезден момент. Руди Люберс се изправя против Мохамед Али в извънредно оспорван мач в Джакарта.

Битката продължава 12 рунда. " Помня всяка секунда, всяка десета, първа секунда мога да си спомня ", споделя Люберс.

За срещата с боксовата легенда Руди получава 125 000 $ - солидна сума за времето си. Състезава се още няколко години, след което животът му се прекатурва. Не приказва за този поврат, само че споделя, че той го довел в България. Дошъл тук дружно с дамата, с която живее 35 години. Избрали място към с. Кошарица, където живели в каравана без ток и вода.

Въпреки нищетата, огромният боксьор приказва със сълзи в очите за положителните хора, които не ги не запомнили.

" Има един черен път и всеки ден минават 4-5 коли. Всеки, който мине споделя " здравей ", маха ни с ръка. Когато стана студено ми донесоха топли одеала. Искам да кажа, че българските хора са доста гостоприемни ", декларира някогашният боксьор.

Един от тези положителни хора е Събина Косева, чийто брачен партньор е холандец. След излъчването на репортаж по холандската телевизия за боксовата легенда, която бедства в Кошарица, техни близки се обаждат и им описват. Събина и брачният партньор незабавно потеглят за с. Кошарица и прибират Руди в дома си. Съпругата му е настанена за лекуване в бургаската болница.

Стартира акция в помощ на боксовата легенда, която става тематика номер едно в Холандия. Медиите отразяват историята му и доста хора събират средства, с цел да има заслужен живот. В България идва синът му, който ще води татко си в родината.

" Като дете още той ме е научил на три неща - да внимаваш, да гледаш и да мислиш... Винаги съм бил горделив с него ", споделя Марко Люберс.

На разлъка първенецът споделя, че животът е като виенско колело - в миналото си на върха, а след това долу. Най-важно е в сърцето да носиш обич, тъй като тя може да промени всичко.

btvnovinite.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР