Розовото масло е един от символите на България, не само

...
Розовото масло е един от символите на България, не само
Коментари Харесай

България може да се прости с един от символите си - розовото масло

Розовото масло е един от знаците на България, освен поради алековия Бай Ганьо. Страната ни държи 60% от международното ползване и е приетата негова татковина. Проблемът е, че очевидно това произвеждане не е добре субсидирано, тъй като десетки розопроизводители от Карловско взеха решение да отстранен маслодайните си рози като ги изкоренят вечно.
Те се оплакват от ниската изкупна цена на розовия цвят, което обезсмисля тежкия труд.

Розопроизводителите упорстват за незабавна среща със земеделския министър. „ Стигнахме до радикалната мярка поради ниските изкупни цени и несигурността. Искаме поддръжка от страната на кг създаден розов цвят, а не на декар “, съобщи в телевизионно изявление Зорница Ранчева, притежател на розов масив.

От земеделското министерство обясниха, че обстановката е комплицирана. Преди дни е извършен е Консултативен съвет по отношение на новия закон за розата. Розопроизводителите и розопреработватели имали опция да заявят своите проблеми, само че решение на казуса няма.

" Когато завърши акцията и се види какъв е спадът в цената, тогава страната ще се намеси с съответна преценка “, сподели Петър Кировски, шеф на дирекция „ Растениевъдство “ във ведомството.

Розопроизводителите се оплакват, че макар че текстовете на новоприетия Закон за маслодайната роза пазят сектора, това не компенсира загубите им. Нетипично топлата и суха зима се отрази тежко на вегетацията на растенията, която пък при някои от насажденията даже не е прекратявана. Розоварните не се ангажират с съответна цена за изкупуване на розовия цвят, само че споделят, че равнищата ще са колкото миналогодишните, когато варираха от 2,30 и 2,60 лева./кг. Това не е преференциално за стопаните, които отглеждат маслодайна роза, тъй като в случай че това състояние се резервира, бизнесът ще отмре. Причината е, че разноските непрестанно нарастват, мъчно се намират берачи и по тази причина цената на труда се покачва.

Въпреки това във връзка с качеството на розовия цвят България продължава да държи лидерските си позиции на международния пазар. Тъжното е, че като осъществени количества модифицирана продукция обаче Турция и Иран ни изпреварват. За 2019 година родният артикул при органично произвеждане се е търгувал в Швейцария за 13 150 евро за 1 кг. Ароматното розово масло от Турция се търгува за 15 399 евро за 1 кг, от Афганистан за 13 503 евро за кг, а от Иран за 8 414 евро за 1 кг..При дестилацията нормално от 2-3 тона розов цвят се получава кг масло.

А още по-тъжно е, че над 70% от създаденото през последната акция розово масло стои непродадено в трезорите.

Нашето розово масло е доста скъпо поради неповторимото се качество, за което пък най-голяма е заслугата на по-влажния и по-хладен климат у нас. Топлото и изсъхнало време в Турция и Иран не разрешава задържането на най-ценните и ефирни аромати в листата на розата, написа още Банкеръ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР