Розовият цвят на пържолите и свинското по щандовете на търговските

...
Розовият цвят на пържолите и свинското по щандовете на търговските
Коментари Харесай

Врачански търговци разкриха: Дезинфектант прави старата пържола като прясна

Розовият цвят на пържолите и свинското по щандовете на комерсиалните вериги се дължи на обработката им с дезинфектант, разкриха производители на свинско месо от Врачанско.
Свиневъдите разясняват, че естественият цвят на узрялото свинско месо е розов, като отива към леко кафеникав. Цветът на месото се трансформира когато престоява в хладилните витрини и няма по какъв начин да остане пресен и розов дълго време. Това обаче не притегля елементарните консуматори, които гледат точно цвета на пържолите и разчитат на него за вкусовите качества на месото и свежестта му.
Потребителите считат, че точно по цвета може да се познае, че месото е прясно и не е импортирано от другия завършек на планетата. Това обаче не е напълно по този начин. В доста случаи, с цел да остане месото със пресен розов цвят, производителите употребяват калиев перманганат - вещество с червен цвят, известно като дезифектант, както и с антигъбични свойства. Плюсът му е, че е блудкав и не може да се засечен отвън лаборатория. Именно този дезинфектант придава неведнъж свежия тип на пържолите в част от комерсиалните вериги.
По-възрастните клиенти елементарно разпознават "освеженото " месо и го заобикалят, само че всеобщо хората избират точно него.
Като цяло прясно създадено в България свинско месо може да се откри в множеството от дребни магазини в страната. Те нормално са на фермери, които са затворили цикъла на произвеждане.
Повечето от тях са принудени да продават в лични магазини, защото не могат да смогнат на големите условия на комерсиалните вериги. Такъв производител показа, че комерсиална верига им е поискала 5000 лв. годишно, с цел да продава месото им на щандовете си. Отказват се, тъй като не могат да устоят.
Изследване демонстрира, че 30% от свинското месо на пазара у нас е българско, само че в огромните хипермаркети се продава както българско, по този начин и вносно месо, най-често от Испания.
Въпреки рецесията с африканската чума и покачването на цените на свинското месо, не дребна част от комерсиалните вериги оферират промоции на свинско месо на цена от 5 лв.. Какво е качеството на този артикул и каква обработка е претърпял, с цел да наподобява в добър търговски тип не е ясно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР