Розовият домат, планински домат или домати от моминска кожа е

Розовият домат, планински домат или домати от моминска кожа е ...

Розов домат: какво го прави толкова специален?

Розовият домат, "планински домат" или "домати от моминска кожа" е голям зеленчук, с деликатна кожа и изискан аромат, който придава специален щрих на вашите ястия (и се грижи за вашето здраве)
Ако поискате килограм домати и те ви дадат само една брои, не мислете, че са се объркали: може би ви предлагат розов домат, който може да се конкурира в категорията на "тежките" неща в градината.
Какво е розов домат

Ляв вестник и онлайн медии раздухаха невярна новина за забраната на розовия домат Ляв вестник и онлайн медии раздухаха невярна новина за забраната на розовия домат
Наложи се Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да излезе с официално прессъобщение по повод невярна информация в няколко бълга...
Това е сорт домати, които се отглеждат предимно в по-топлите райони. Това е особен вид домат по различни причини. Най-разпознаваемият е в неговия размер : всяка един тежи средно около 400 грама, въпреки че може да тежи много повече. Друга характеристика е неговият цвят , нежно червен или розов, много по-блед от интензивно червения на други сортове домати. 
Как да отглеждаме розовия домат
Въпреки че има много нежна кожа, розовият домат е устойчив зеленчук. Нуждае се от ежедневно (но контролирано) поливане и богата на хранителни вещества почва, за да процъфтява.
По принцип се засажда в средата на март и се събира в средата на лятото. И въпреки че през юли вече можем да намерим първите екземпляри на пазара, брането е най-подходящо е в края на август и началото на септември, когато розовият домат е в най-добрия си вид.
Фермерите посочват, че този сорт домати изисква малко повече отдаденост от другите, особено при напояване (те се нуждаят от почва с достатъчно влага, но не наводнена). Понякога, когато са много зрели, кожата им се разкъсва. По същата причина трябва да се внимава и при транспортирането и обработката. 

Тръгва се към регистриране на 9 наши продукта по европейски схеми за защита на качеството Тръгва се към регистриране на 9 наши продукта по европейски схеми за защита на качеството
Девет български продукта ще бъдат предложени за регистриране по европейски схеми за качество на селскостопански храни и продукти в най-...
Розовия домат има хранителни свойства, които са полезни за здравето. Между тях:
Дава ни калий (почти 70% от това, което ни дава банан).
Съдържа витамин С (една трета от това, което съдържа портокалът).
Той е с много ниско съдържание на въглехидрати и калории. Средно розовият домат, 400 г, има само 76 ккал.
Той не съдържа мазнини (но се комбинира перфектно с много здравословни мазнини, като необработен зехтин или съдържащ се в авокадото например).

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com