Розопроизводители от Стрелча, Брацигово и околните села се срещнаха с

...
Розопроизводители от Стрелча, Брацигово и околните села се срещнаха с
Коментари Харесай

Производителите на маслодайни рози ще протестират заради ниска цена


Розопроизводители от Стрелча, Брацигово и близките села се срещнаха с народните представители Светла Бъчварова и Йордан Младенов. На срещата бяха разисквани казусът с ниската изкупна цена на розовия цвят и забавянето на заплащанията на продукцията, както и какви ограничения да бъдат подхванати, съобщи БГНЕС. Срещата се провежда по самодейност на кмета на Стрелча Стойно Чачов, който към този момент беше изслушан от земеделската комисия в Народното събрание. 

Има проблем и всички дружно би трябвало да търсим неговото решение. С тези думи кметът на Стрелча Стойно Чачов откри срещата с розопроизводителите. Той разгласи, че е сезирал Комисията за защита на конкуренцията, ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и Комисията по земеделие и храни в Народното събрание. Изкупна цена от 2.50 за кг розов цвят е безспорен картел, безапелационен е кметът на Стрелча. Той изрази терзанията си, че един от знаците на страната е на път да бъде унищожен. Емоционални изявления имаше и от страна на розопроизводители. Заместник-председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Светла Бъчварова посъветва розопроизводителите да се обединят, с цел да могат да отстояват настояванията си пред ръководещите. Има доста стъпки, които може да се подхващат, само че в случай че спрем да берем розовия цвят, това ще е самонаказание за нас, съобщи от своя страна Антон Симеонов от съдружие “Обединение Средногорие “.

Народният представител Йордан Младенов заяви, че идната сряда в Комисията по земеделие в Народното събрание ще бъде изслушан земеделският министър Румен Порожанов и казусът ще бъде прегледан.

Вторият вид е розопроизводителите да бъдат вкарани в директните заплащания и да имат обвързана поддръжка, като гаранция за помощ, добави още Йордан Младенов. Розопроизводителите пък оповестиха, че ще продължат да отстояват настояванията си. Утре в село Бяга е плануван митинг. Той ще стартира в 10:00 часа. Протестиращите ще блокират пътя за Пловдив в символ на митинг против ниските изкупни цени на розовия цвят.

Във връзка с по този начин разрастващата се обстановка министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще се срещне на следващия ден с розопроизводители и кмета Емил Кабаиванов. Поводът е митинги на аграрни стопани поради ниски изкупни цени на розите. Срещата е с начало 10:00 ч. и ще се организира в постройката на община Карлово.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР