Розита Михайлова (вляво) и София Владимирова (вдясно) Съветът за електронни

...
Розита Михайлова (вляво) и София Владимирова (вдясно) Съветът за електронни
Коментари Харесай

Две бивши пиарки от ГЕРБ се хванаха за гушите в СЕМ


Розита Михайлова (вляво) и София Владимирова (вдясно)

Съветът за електронни медии (СЕМ) работи в атмосфера на интриги, взаимни обвинявания в непросветеност и подмятания за безразсъдно харчене на държавни пари. Това излиза наяве от протоколите от две съвещания на съвета, извършени през януари. От тях проличава, че сред ръководителя на Съвет за електронни медии София Владимирова и един от членовете му – Розита Еленова – има много сериозен конфликт, който пък става мотив да се вадят кирливите ризи на съвета –купуване на скъпи телефони, прилагане на служебни коли в нарушаване и спор на ползи. София Владимирова е някогашна пиарка на външния министър по времето на държавното управление Борисов 1. Розита Еленова пък беше на транспортния министър в същото държавно управление.
Скандал с предистория
На съвещанието на съвета на 8 януари Еленова внася спомагателна точка в дневния ред – своя докладна. От реакцията на останалите присъстващи – Владимирова, Бетина Жотева, Ивелина Димитрова и Иво Атанасов – проличава, че не са знаели за желанията ѝ, нито са осведомени с докладната.
В края на съвещанието Еленова стартира да чете на глас написаното. И подлага на критика ръководителя Владимирова за неприятна кадрова политика – от поста е освободена шефката на профилираната администрация на Съвет за електронни медии Вержиния Панайотова-Савова, за три месеца са напуснали 10 чиновници и също така не е разгласен конкурс за нов шеф на БНР, макар че мандатът на настоящия изтича. Освен това Еленова декларира, че до нея не е стигнало писмо от Комисията за контролиране на известията (КРС).
"Колеги, от проблемите, които установявам, излиза наяве, че главните правила на ръководство: успеваемост, резултатност и изгодност са нарушени. Наскоро министърпредседателят сподели: "Ако Съвет за електронни медии си беше на местото….. ", дали и ние с държанието си способстваме за срутва на Съвет за електронни медии като институция? Понижението на престижа на институцията ни ме кара да бъда обезпокоена и загрижена ", декларира тя.
Докладната не е коментирана от останалите членове. Атанасов декларира, че има потребност от най-малко 24 часа да се запознае с написаното, а Владимирова назовава държанието на Еленова за "изключително неколегиално ". Така драмата завършва, само че единствено за малко.
Най-скъпият телефон в историята на Съвет за електронни медии
На идващото съвещание обаче членовете на съвета са готови. Срещата стартира със скандал. В последна сметка Еленова си потегля от съвещанието с обяснението, че си е в кабинета и всеки, който желае, може да я откри. Тогава Атанасов декларира:
"Какво друго? Свидетели сме на непрестанно недоволство, че някакво писмо се губи, че единствено на този член не е изпратено, и то съзнателно, а когато се направи информация, се оказва, че и този член, както всеки от нас, е получил даденото писмо и че това не е някакво отношение от страна на ръководителя и от страна на администрацията към този член, а по-скоро някакво, по какъв начин да кажа, неумение да се работи със служебната поща. И когато на едно съвещание напълно доброжелателно споделих на този член по какъв метод може добре да се оправя със служебната поща, той отговори: "Дълбоко не ме вълнува практиката на един от сътрудниците ". Добре, не те вълнува практиката, само че ти продължаваш да ни затормозяваш с това, че едно или друго писмо не е стигнало до теб. Ако не си в положение да боравиш с този телефон, който коства 3300 лева, за който ти настоя да бъде платен и който е най-скъпият в историята на Съвет за електронни медии, търси виновността у себе си, само че недей да обвиняваш администрацията, че ти е скрила някакво писмо. "
Така и не излиза наяве какъв тъкмо е скъпият телефон, по кое време е платен и дали и други членове на съвета не употребяват сходна техника. Че подобен телефон е платен обаче се удостоверява и от думите на различен член на съвета Бетина Жотева, която декларира: "Ние всички го гласувахме ". Тогава Атанасов декларира, че не са знаели сумата и той персонално се е шокирал. Владимирова пък бърза да се оправдае: "Информирам ви, че съм си поръчала длъжностен телефон за по-ниска сума от сумата, упомената от господин Атанасов ".
Атанасов обаче продължава с обвиняванията против ' "един член на Съвет за електронни медии ". Според него същият употребил служебната си кола в почивните дни, което било неразрешено, и ходел до Бургас. Освен това декларира: "Има и една санкция с фиш на служебния автомобил на този член от 15 август 2018 година по време на годишен отпуск на този член, и не в София, забележете, а в Бургас. И без заповед за излизане на колата от София. "
Конфликт на ползи
Една от точките, по които се сблъскват Владимирова и Еленова, е за освобождението от поста на шефката на профилираната администрация в Съвет за електронни медии Вержиния Панайотова-Савова. Тя си потегля, откакто КПКОНПИ открива, че е била в спор на ползи. Производството по този случай е почнало по молба на самата Панайотова. Тя желае мнението на комисията, откакто брачният партньор ѝ Ивайло Савов е назначен за началник на стратегия "Хоризонт " на БНР през юли 2017 година Така двамата се оказват в забавна обстановка – брачната половинка има пълномощия да управлява брачна половинка си.
Панайотова се разделя с поста си, тъй като внася за разглеждане в съвета отчет за това по какъв начин БНР е отразявало шесторното ликвидиране в Нови Искър през 2018 година В него тя показва позитивно мнение за работата на "Хоризонт " – че казусът е отразен навреме и също така детайлите към убийството не са описвани прекомерно в детайли. КПКОНПИ обаче открива, че съпружеската съгласуваност "налага извода за съществуване на частен интерес, повлиял върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията и отговорностите по работа ". Това решение е взето през юли 2018 година През януари Владимирова рапортува пред членовете на Съвет за електронни медии, че Савова е освободена, като ѝ е изплатено обезщетение. По закон то е в размер на най-много 6 работни заплати.
Сега не е комфортно
В цялата сага остава засенчено едно от главните отговорности на Съвет за електронни медии – да стартира конкурс за нов началник на БНР. По закон неговият мандат е 3-годишен. Сегашният началник на радиото Александър Велев бе определен през май 2016 година, което значи, че му остават още няколко месеца на поста.
Въпросът за забавения конкурс е издигнат от Еленова. Според ръководителя на Съвет за електронни медии обаче процедурата би трябвало да се съобрази с идните евроизбори през май. "Намирам това за внимателен въпрос, който следва да бъде разискван преди всичко сред съветниците, поради и характерния миг, в който съответствува изборът, а точно Европейските избори, по какъв начин и кога е оправдано Съветът да организира въпросната процедура ", декларира тя.
ОТГОВОР
Служебният телефон на Розита Еленова не е платен със средства на Съвет за електронни медии, съобщи тя пред Mediapool. Устройството е обещано от мобилния оператор, с който съветът има подписан контракт. Практиката е честа – мобилните оператори дават устройства, а бюджетът за тях се дефинира на база броя на подписаните контракти за абонаментни проекти.
"Всеки член на Съвет за електронни медии употребява техника, която му се води служебно и след края на мандата връща. Не съм материално отговорно лице и не мога да дам детайлности за цени. Телефоните се купуват от бюджет, възложен от мобилния оператор, а не от бюджета на съвета ", съобщи тя.
По мотив изказванието, че е направила нарушаване със служебния си автомобил, тя съобщи, че става дума за санкция за погрешно паркиране. "Сама ръководя предоставения длъжностен автомобил. Паркирах погрешно, заплатих с персонални средства наложената глоба ", сподели Еленова.
Тя добави, че няма спор сред нея и ръководителя на съвета Владимирова, а разнообразни хрумвания и визии. "Изразяването на позиция или сериозен звук във връзка с деяние или безучастие не одобрявам за спор ", съобщи тя./mediapool.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР