Розетата от Плиска е един малък артефакт от глобално значение.

...
Розетата от Плиска е един малък артефакт от глобално значение.
Коментари Харесай

Д-р Елица Димова: Розетата не трябва да се използва като политически символ

Розетата от Плиска е един дребен артефакт от световно значение. Изследвана е от огромен брой историци, лингвисти и краеведи. Открита е през 1961 година от проф. Ст. Ваклинов при разкопки. Има седемлъчна форма с двойки знаци, някои, от които се срещат всеобщо в Плиска и Преслав.

Според учените знакът IYI – Дуло е обвързван с вярата на предците и методът, по който възприемат света, разяснява в изявление за БГНЕС Елица Димова, лекар на политическите науки. Според нея още от антични времена розетата е била неразделно обвързвана с политическите процеси.

БГНЕС: Кога са първите научни сведения за Розетата по света?

Д-р Елица Димова: Не можем да кажем сигурно по света от кой момент датира знанието за смисъла на Розетата. Ако изхождаме исторически, въз основата на познанията и теориите за обособените нейни знаци, можем да кажем условно, че я има от преди 50 000-60 000 години.

Първите писмени свидетелства са от времето на шумерската и вавилонската цивилизация. В Плиска, когато е открита, е била един мъничък артефакт. Никой не е предполагал за нейното световно значение. Дори археолозите сметнали, че е отпадък.

БГНЕС: Какво ни споделя през днешния ден Розетата?

Д-р Елица Димова: Розетата ни споделя, че колкото и да не се съобразяваме със всемирните закони, които господстват над нас, ще разрушим планетата и себе си.

БГНЕС: Розетата има ли място в знаците на политиката?

Д-р Елица Димова: Розетата не би трябвало да се употребява в един пресметлив или чисто политически аспект. Тя може да бъде употребена като идеологическа основа и образование в построяването на политически морал, само че не и като средство за влияние на масите с политически дял.

БГНЕС: Трябва ли да има наказване за нарушителите и кой би трябвало да е арбитърът?

Д-р Елица Димова: Моралният съдия е Създателят, по този начин да го назовем. Как го назовава всеки един от нас е различен въпрос.

БГНЕС: Как да тълкуваме скритите послания вътре в Розетата?

Д-р Елица Димова: Трябва да се отнасяме с почитание към нашето антично познание. Пренебрегвайки го, ние разрешаваме разрушителните процеси в обществото. Когато знаем, че сме част от една всемирна световна отговорност, нашето отношение и към днешния на практика насочен ден е друго. Това е моето обръщение – за мен Розетата е безусловно живот. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР