Американски учени повториха пробив в термоядреното запалване за втори път

...
(Ройтерс) -САЩ учените постигнаха нетно усилване на енергията в реакция
Коментари Харесай

(Ройтерс) -САЩ учените постигнаха нетно усилване на енергията в реакция на термоядрен синтез за втори път от декември, съобщиха в неделя от Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор. National Ignition Facility (NIF) на 30 юли, който произведе по-висок добив на енергия, отколкото през декември, каза говорител на Лорънс Ливърмор.

Окончателните резултати все още се анализират, добави говорителят.

Лорънс Ливърмор постигна нетно увеличение на енергията в експеримент с термоядрен синтез с помощта на лазери на 5 декември 2022 г. Учените фокусираха лазер върху мишена от гориво, за да слеят два леки атома в по-плътен, освобождавайки енергията.

Този експеримент за кратко постигна това, което е известно като запалване чрез синтез чрез генериране на 3,15 мегаджаула енергия, след като лазерът достави 2,05 мегаджаула към целта, каза Министерството на енергетиката.

С други думи, той произведе повече енергия от синтеза, отколкото лазерната енергия, използвана за задвижването му, каза отделът.

Енергийният отдел го нарече „голям научен пробив в процес на десетилетия, който ще проправи пътя за напредък в националната отбрана и бъдещето на чистата енергия. „

Учените знаят от около век, че термоядреният синтез захранва слънцето и са преследвали развитието на термоядрения синтез на Земята от десетилетия. Такъв пробив може един ден да помогне за ограничаване на изменението на климата, ако компаниите успеят да разширят технологията до комерсиално ниво през следващите десетилетия.

(Доклад от Lavanya Ahire в Бенгалуру и Doina Chiacu във Вашингтон; допълнителен доклад от Яна Gaur; Редактиране от Leslie Adler и Diane Craft)

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР