Прокиевски руснаци призовават групата Вагнер да отмъсти за смъртта на Пригожин

...
(Ройтерс) - Група руски бойци, които се бият на украинска
Коментари Харесай

(Ройтерс) - Група руски бойци, които се бият на украинска страна, призоваха групата на Вагнер от наемници да сменят страните и да се присъединят към редиците им, за да отмъстят смъртта на основателя на Вагнер Евгений Пригожин и техния командир Дмитрий Уткин.

Руските въздушни власти съобщиха, че Пригожин, Уткин и осем други души са били в частен самолет, който се разби без оцелели северно от Москва в сряда.

„Сега сте изправени пред сериозен избор – можете да стоите в кабината на руското министерство на отбраната и да служите като пазачи на екзекутори на вашите командири или да отмъщавате“, каза командирът на Руския доброволчески корпус (РВК) Денис Капустин във видео обръщение, публикувано късно в четвъртък.

„За да отмъстите, трябва да преминете на страната на Украйна“, каза командирът.

Катастрофата дойде два месеца след деня след Пригожин и неговите наемници от Вагнер организираха бунт срещу руски военни командири, в който поеха контрола над южен град, Ростов, и напреднаха към Москва, преди да завият на 200 километра от столицата.

Русия започна разследване на катастрофата, но резултатът от нея едва ли ще разклати широко разпространеното убеждение, че Пригожин е бил убит като акт на отмъщение за организирането на бунта. ракета вероятно е ударила самолета. Пентагонът по-късно заяви, че няма доказателства в подкрепа на това.

След 24 часа мълчание руският президент Валидимир Путин изрази „искрени съболезнования“ на семействата на всичките 10 души в самолета и похвали Пригожин като „ талантлив бизнесмен".

Командирът на RVC Капустин, крайнодесен руснак, основа въоръжената група преди година. RVC се бие на украинска страна и каза, че стои зад няколко военни атаки срещу руски гранични региони.

„Нека сложим край на кървавата месомелачка на специалната военна операция“, каза Капустин в обръщението си към бойците на Вагнер, използвайки руското официално наименование за нахлуването в Украйна.

„След това ще маршируваме до Москва и този път няма да спрем 200 километра преди Московския околовръстен път, а ще стигнем до края“, каза той.

(Репортаж на Мария Цветкова в Ню Йорк; монтаж на Майкъл Пери)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР