(Ройтерс) -Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри

...
(Ройтерс) -Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри
Коментари Харесай

FDA на САЩ одобри лекарството за рак на белия дроб на Bristol-Myers

(Ройтерс) -Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) утвърди лекарството за рак на белия дроб на Bristol-Myers Squibb, което беше добито като част от изкупуването на компанията за 4,1 милиарда $ Turning Point Therapeutics предходната година.

Лекарството, което ще се продава под марката Augtyro, е настроено да се конкурира на препълнен пазар за лекуване на рак на белия дроб, който включва другото лекуване на рак на Bristol Myers Opdivo и конкурентни медикаменти за рак от Roche, Merck и AstraZeneca.

Augtyro ще бъде разполагаем в Съединените щати в средата на декември тази година, сподели Bristol Myers в изказване.

FDA сподели в сряда, че утвърждението разрешава използването на лекарството за лекуване на пациенти с ROS1-позитивен недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC), който се появява, когато генът ROS1 се слее с различен непосредствен ген и подтиква необикновен клетъчен напредък.

ROS1 генната смяна се среща при към 1% до 2% от пациентите с рак на белия дроб, съгласно Американската белодробна асоциация, и е по-често при пациенти с малко или никакво пушене.

Augtyro, химически прочут като репотректиниб, принадлежи към клас лекувания, известни като инхибитори на тирозин киназата (TKI). То е ориентирано към разновидности в избрани протеини в тялото, които водят до неконтролиран клетъчен напредък.

Одобрението на FDA се основава на данни от изпитване, при което пероралното лекарство е давано на пациенти с рак, които преди този момент са били лекувани с различен TKI и тези, които не са имали, сподели компанията.

В изследването лекуването е помогнало за стесняване или понижаване на тумора при 79% от пациентите, които преди този момент не са получавали лекуване с TKI, и при 38% от пациентите, които преди този момент са били лекувани с лекарство от същия клас.

Bristol Myers сподели по-рано, че чака лекарството да се трансформира в общоприета терапия за някои пациенти с NSCLC, рентабилен пазар за разработчиците на медикаменти.

(Репортаж от Bhanvi Satija в Бенгалуру; Допълнителен репортаж от Maria Ponnezhath; Редактиране от Devika Syamnath и Subhranshu Sahu)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР