Ров и изрината пръст – това е всичко, което е

...
Ров и изрината пръст – това е всичко, което е
Коментари Харесай

„Повече въпроси от отговори“: Противоречиви твърдения на Израел след разрушаването на гробище в Газа

Ров и изрината пръст – това е всичко, което е останало, откакто израелските военни разкопаха западната част на гробището в Бани Сухейла, покрай Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа.

Армията твърди, че тунел на „ Хамас “ минава непосредствено през гробището, като той е употребен от бойци на групировката, с цел да нападат израелските войски.

Убити са трима екстремисти

Седмица, откакто следствие на Си Ен Ен демонстрира, че са унищожени най-малко 16 гробища в Ивицата Газа от началото на офанзивата против палестинския анклав, израелската войска кани малкия екран, с цел да изясни какво е наложило частичното разрушение.

Телевизионният екип е съпроводен от израелските сили до тунел наоколо до гробището в Бани Сухейла и команден център. Въпреки това командирите отхвърлят да покажат на кореспонденти шахтата на тунела, за която настояват, че минава под самото гробище с обяснението, че не е задоволително устойчиво.

„ Цялото нещо може да се срути. Ръбът не е постоянен и може да пропадне “, изяснява бригаден военачалник Дан Голдфус, пълководец на 98-а дивизия.

Говорител на армията твърди публицистите, че ще бъде изпратено видео на тунела, само че това по този начин и не се случва. Получени са фрагменти от дрон, които демонстрират два други входа, само че и те не са в терена на гробището.

Разпространена карта от израелските сили демонстрира, че командният център също се е намирал отвън гробището.

Снимка: IDF

„ Войниците ми бяха непрекъснато обстрелвани от този регион. Не разбирахме за какво. Веднъж откакто открихме убежището отдолу под гробището, взехме всички ограничения, с цел да го нападнем. Помнете, че когато съперникът ви обстрелва още веднъж и още веднъж, употребявайки убежището, няма друго какво да направиш “, добавя Голдфус.

Снимка: Reuters

Израелската песен разкопава западната част на гробището, където е имало десетки гробове. Запитан по какъв начин бойците действат с заровените там, Голдфус дава отговор: „ Опитваме се и ги местим встрани, доколкото можем и е допустимо “.

Снимка: Reuters

Според интернационалното право съзнателно нахлуване над гробище може да се смята за военно закононарушение. Изключението е, единствено в случай че то се трансформира във военна цел.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР