Роу vs. Уейд е краткото име, с което е познато

...
Роу vs. Уейд е краткото име, с което е познато
Коментари Харесай

Правото на аборт в САЩ е под въпрос след необичаен теч на информация от Върховния съд

" Роу vs. Уейд " е късото име, с което е познато едно от най-известните и оспорваните решения на Върховния съд на Съединени американски щати от 1973 година - решението, което грантира отбраната на правото на бременните дами да създадат аборт, без да подлежат на изключителни ограничаващи ограничения, налагани от страна на щатските управляващи. 

Казусът е с историческа значителност за Америка, като се свързва освен с възхода на феминисткото придвижване в страната, само че и с крайната ответна реакция от страна на консервативните елити. Почти 50 години по-късно това решение на Върховния съд може да се окаже невалидно поради ново пояснение на казуса със отбраната на правата на дамите от страна на съдиите. 

Новината беше оповестена от Politico, които разгласиха изминал документ от 98 страници, написан от висшия арбитър Самюел Алито.

Докладът съставлява първа чернова на решението, което болшинството би трябвало да утвърди. В него се споделя, че " произнасянето по Роу е груба неточност през цялото време " и че е " извънредно време да спазим конституцията и да върнем тематиката за абортите в ръцете на определените представители на народа ". 

Документът допуска, че всеки щат в Америка би трябвало да има правото самичък да дефинира рестриктивните мерки за правото на аборт на дамите - даже да реши, че ще ги забрани напълно. 

Не е ясно дали черновата е редактирана след това - публично Върховният съд към момента не се е произнесъл по жалбата против прецедента от 1973 година Документът обаче е форматиран като вероятно бъдещо решение на болшинството в съда. 

Самото приключване на цялото решение на Алито е събитие, което не се е случвало в историята на най-висшата правосъдна институция в Съединени американски щати, макар че медиите постоянно са разбирали какво се случва по време на диспути сред съдиите при закрити врата. 

Досега Върховният съд не е допускал текстовете на решенията му да стават обществено притежание преди вътрешната процедура да бъде приключена в условия на конфиденциалност.

Politico цитират собствен източник, съгласно който четирима съдии (номинирани от Републиканската партия) са подкрепили позицията на Алито, отричаща правната мощ на " Роу vs. Уейд ". Това са Кларънс Томас, Нийл Горсъч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет - последните трима от тях бяха изпратени във Върховния съд в мандата на Доналд Тръмп. 

Трима от останалите съдии - Стивън Брайър, Соня Сотомайор и Елена Кейган - евентуално ще подпишат едно или повече особени отзиви. Не е ясно по какъв начин ще гласоподава ръководителят на Върховния съд Джон Робъртс, който беше излъчен в мандата на Джордж Буш-младши, само че нормално се старае да заема уравновесена позиция сред двете крила. 

Евентуалното анулиране на " Роу vs. Уейд " ще докара до незабавното възобновяване на възбраната за аборти в най-малко 13 щата, написа Axios. Очаква се да бъдат въведени и нови ограничавания в щати, ръководени от Републиканско болшинство, които биха затруднили доста свободата на избор на бременните дами. 

" Жените в някои райони на страната - изключително в южните щати - ще би трябвало да пътуват стотици километри, с цел да стигнат до клиника за аборти. Това ще засегне изключително доста небогати и цветнокожи дами ", разяснява изданието. 

Избухването на абсурда поради изтеклия документ се случва в разгара на предизборната акция за междинните избори за Конгреса, планувани за есента на 2022 година Евентуалното одобряване на това проекторешение ще е голяма победа за крайното консервативно крило в Републиканската партия, в чийто център в този момент стои Доналд Тръмп. 

Възможно е това да докара и до противоположен резултат - сближение на гласоподавателите на Демократическата партия, които поддържат свободното право на избор на дамите. 

Според проучване на публичното мнение през януари 2022 година за CNN - 69% от хората в страната споделят, че са срещу анулация на решението за " Роу ", до момента в който 30 на 100 поддържат консервативната позиция против абортите. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР