Ротацията е абсолютно нов формат в българската политика и ако

...
Ротацията е абсолютно нов формат в българската политика и ако
Коментари Харесай

Боряна Димитрова с прогноза: Ротацията в управлението ще се осъществи и няма да има избори 2 в 1

Ротацията е безусловно нов формат в българската политика и в случай че в действителност тя се реализира, нарастват и възможностите да се осъществят и последващи ротации и да се изкара 4-годишен мандат. Това разяснява в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " социологът Боряна Димитрова.

 

" Виждаме, че стрелите започнаха още от преди този заключителен 1 месец. Тази коалиция е обречена на вътрешно напрежение и то заради една съществена причина - част от партиите, които са вътре в нея (ПП-ДБ) имат напълно явен дневен ред, да стеснят сферата на въздействие на ГЕРБ. С това пристигнаха в началото напълно да го изместят, само че в този момент и в границите на това ръководство, това е напълно очевидно ", сподели Димитрова.

 

Тя разясни, че е разумно тогава, когато част от обединението се пробва да стесни позициите на една партия, която тя е заемала години наред, да пораждат съществени напрежения - за министерства, политики, стопански запаси и така нататък, и това съществува.


Има една справедлива причина – тази коалиция е обречена на вътрешно напрежение. То е поради това, че ПП-ДБ имат проект да стеснят сферата на въздействие на ГЕРБ. Вече се следят стрели, ще забележим по-гръмка реторика. Но моето персонално мнение е, че тази ротация ще се реализира. Не мисля, че ще има избори 2 в 1.

Димитрова уточни и 4 аргумента, които определяти и тези нейни прогнози:
1. Европейските избори са много по-слабо забавни за хората. При съчетаване с национална избори – това ще бъде риск за участниците в ръководството.
2. Загрява придвижването „ 3-ти март “ – за него евроизборите не биха били нито цел, нито мощен старт, в случай че има и парламентарни избори.
3. Стоят значими тематики – Еврозона, Шенген, които бяха мощен мотив, за който беше направена тази коалиция. А при предварителни избори значи дълго отсрочване
4. Темата с регулаторите и Висш съдебен съвет – които са значими за страната, само че са значими и за ръководещите.

Не е добър знак да имаме различия във връзка с външния министър – Денков или Габриел, счита Боряна Димитрова. Просто нейното пояснение е обвързвано с осъзнаването на Политическа партия, че те нямат никакъв изход към своите европейски сътрудници няколко месеца преди евроизборите.

ГЕРБ има своето политическо семейство.

А Политическа партия няма своето политическо семейство и контакти. Но изявлението на акад. Денков, че търсят изход, не е удачно. Защото в случай че в действителност търсят изход, то би трябвало да бъде през политическите причини и контакти.

Кризата в СОС

Кметът на София е в капан. При гласуването на председате видяхме безапелационен поврат – на 180 градуса. Нещата изглеждаха отпушени, и от победа изборът на ръководител на СОС се оказа проваляне за ПП-ДБ, те бяха напряко в блокада. Всички комисии отиват в ръцете на съветници на други политически групи, единствено една остава в спечелилите (съветниците на ПП-ДБ-СС). Ако техните съветници не влизат на съвещания, това значат да бойкотират личния си кмет. Ако пък гласоподават за политики, които не са част от техните политики – е също риск за техния кмет. Този проблем ни води към концепцията, че нищо не е контрактувано до момента в който всичко не е контрактувано, разяснява социологът.

Димитрова счита, че сега се тестват едни други болшинства, които да бъдат към ГЕРБ – не цялото Българска социалистическа партия, не цялото „ Възраждане “. Очевидно е, че ехото отекна и на парламентарно ниво, откакто Костадинов изключи няколко депутата от парламентарната си груба. Но това демонстрира и една алена лампа – едно болшинство, което имаме в Народно събрание, не е единственото, което можем да имаме.

Според нея една политическа сили да има повече валенции е капитал в политиката. Освен това е доста мъчно да участващ в болшинство с политически сили, с които не се харесвате. Още по-трудно обаче е когато един победител има едно болшинство, което е против него. Боряна Димитрова въпреки всичко считам, че и в София ще се търси предоговаряне в Столичния общински съвет.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР