Ротационният премиер - това е като започналата вече ротация с

...
Ротационният премиер - това е като започналата вече ротация с
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Няма пречка за ротация на премиера, това е коалиционно правителство

" Ротационният министър председател - това е като почналата към този момент ротация с ръководителя на Народното събрание, тъй че очевидно отиваме на ротационен интервал. Няма спънка, в случай че са решили политически, тук вниманието повече би трябвало да е върху политическото решение на ротацията, не формалното ", сподели той по.

Стоилов изясни, че ротацията може да се извърши посредством по този начин наречената - " конституционна рулетка " - министър-председателят подава оставка, президентът връчва мандат на другата политическа мощ, която излъчва идващия министър председател.

Според него " националното " държавно управление, което се готвят да излъчат от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, може да е експертно, само че на процедура е съдружно.

" Не може да се крие, че това е една коалиция, която си има име - Политическа партия с ГЕРБ, вероятно и с конституционната поддръжка на Движение за права и свободи. А дали ще се стигне до ротация, зависи какво ще роди тази коалиция ", сподели той.

Относно трусовете в прокуратурата Стоилов разяснява, че е значимо е да се разкрият поръчителите и причинителите на гърмежа против основния прокурор Иван Гешев.

По думите му, флaшките и записите, които станаха известни през последните дни, също накърняват престижа на правосъдната власт.

" Правилно се приказва за политическо въздействие върху правосъдната власт, а то става нормално през най-високите етажи, въпреки че освен - има и хоризонтални такива контакти в доста случаи. Въпросът е, обаче, че пък политиците, които съумяват да моделират правосъдната власт, се употребяват от нейните услуги. Така че тук има съвместен интерес. И това, което в тази ситуация, може би, не беше планувано, е, че основният прокурор ще излезе от сюжета, който, може би, някои смятаха, че ще бъде сбъднат и ще се облекчи постигането на моментните политически задания ", разяснява Янаки Стоилов.

" Виждаме,че основните прокурори се избират с някакво политическо въздействие, само че в един миг, поради забележителните пълномощия, които имат, по този начин беше и при Татарчев, и при Филчев, те излизат от контрола на своите ментори и стават неуместни ", съобщи Янаки Стоилов.

Според него проблемите идват от олигархичния темперамент на властта у нас.

" Това значи сливането на политическата и икономическата власт в стеснен кръг лица като даже тази власт в доста случаи е законна. И в действителност олигархията не се опълчва на естествената народна власт, тъй като тя съумява да овладее нейните механизми и институции. И до момента в който това не бъде променено, то ще продължава да провокира и доста кавги, доста от тях със сюжети, които мощно припомнят връзките в мафията ", добави някогашният народен представител от Българска социалистическа партия, в този момент парламентарен арбитър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР