Роскосмос и Руската академия на науките проучват възможността за изследване

...
Роскосмос и Руската академия на науките проучват възможността за изследване
Коментари Харесай

Русия планира изследване на Марс

" Роскосмос " и Руската академия на науките изследват опцията за проучване на Марс, като вземат поради изоставането на задачата ExoMars-2022. Това заяви ТАСС, като цитира пресслужбата на държавната корпорация.

" Специалистите на държавната корпорация Роскосмос и Руската академия на науките изследват опциите за проучване на Марс, като вземат поради основата, основана в границите на плана ExoMars, в това число опцията за привличане на задгранични сътрудници ", отбелязва пресслужбата.

По-рано Европейската галактическа организация (ESA) изрично отхвърли предложенията на Русия за пускане на задачата ExoMars през 2024 или 2026 година, прецизираха от държавната корпорация. Роскосмос също по този начин добави, че е осведомен с проектите на ESA да изстреля марсохода без присъединяване на Русия през октомври 2028 година
 Русия стопира да работи с Европейски Съюз на МКС
Русия стопира да работи с Европейски Съюз на МКС

ЕСА и " Роскосмос " прекратиха съдействие по програмата ExoMars

" Като се има поради, че цялата международна просвета загуби задачата ExoMars-2022, както и че съветските научни принадлежности (ADRON-RM и ISEM), конфигурирани на европейския марсоход на задачата ExoMars-2022, ще бъдат демонтирани като част от работата по взаимното връщане на съоръжение, можем единствено да пожелаем на нашите сътрудници от ESA сполучливо изстрелване на марсохода през октомври 2028 година без наше присъединяване ", прибавиха те.

През юли предходната година ръководителят на ESA Йозеф Ашбахер заяви в Twitter, че управителният съвет на организацията е решил да приключи съдействието с Роскосмос по програмата ExoMars. Тогава Роскосмос разгласи, че Русия може да осъществя своята част от плана на национално равнище или с присъединяване на сътрудници от другарски страни.

През ноември генералният шеф на " Роскосмос " Юрий Борисов сподели пред ТАСС, че ЕКА изцяло се е отказала от съдействието с Русия в проучването на Марс. Той акцентира, че нито научната общественост в Европа, нито Русия биха спечелили от сходна стъпка.
 НАСА и Пентагонът създават ракета с нуклеарен мотор за пътешестване до Марс
НАСА и Пентагонът създават ракета с нуклеарен мотор за пътешестване до Марс

Да пътуват до и от дълбокия космос по-бързо от всякога
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР