Роскомнадзор е заповядал да бъдат премахнати текстове на Новая газета,

...
Роскомнадзор е заповядал да бъдат премахнати текстове на Новая газета,
Коментари Харесай

Кремъл налага цензура - забраняват на медиите да използват думите война, нахлуване, нападение

Роскомнадзор е заповядал да бъдат отстранени текстове на " Новая газета ", " Медиазона ", Дожд " и други медии, тъй като в тях е употребена думата " война ".

Медиите са получили публични писмени заповеди и са застрашени от съществени наказания, в случай че не ги изпълнят.

" Под типа на достоверни известия на тези уеб сайтове е оповестена публично значима неотговаряща на действителността информация за обстрела от въоръжените сили на РФ на украински градове и жертви измежду мирното население, както и материали, в които провежданата интервенция се назовава " нахлуване, навлизане или война ", се споделя в заповедта на регулатора.

" Новая газета " оповестява, че и e разпоредено да отстрани и обръщението на основния си редактор и Нобелов лауреат за мир Дмитрий Муратов другояче изданието ще бъде блокирано.

Руският медиен регулатор още твърди, че са разкрили погрешна информация, излъчена и в ефира на радиостанция " Ехото на Москва “, по тази причина упорстват тя да бъде отстранена. В противоположен случай заплашват медията, че ще бъде блокирана.

Освен това Роскомнадзор предизвестява радиостанцията, че в случай че не поеме отговорност, ще й бъде наложена глоба под формата на санкции до пет милиона рубли.

Главният редактор на " Ехо " Алексей Венедиктов споделя, че медийният регулатор упорства премахването на всички материали, където " специфичната интервенция " се назовава " война ".

Междувременно съветските управляващи желаеха медиите за употребяват единствено " публична съветска информация ", нарушителите са предизвестени, че ще бъдат глобявани и неотложно блокирани.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР