Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК, в интервю за

...
Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК, в интервю за
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: Намерението ни е много сериозно да подходим към СИК

Росица Матева, зам.-председател и представител на ЦИК, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Как ЦИК се приготвя за идните избори в България?

Така е, приготвя се и то много време преди насрочването на тези избори, ЦИК стартира подготовката за тях. Най към този момент с това да осведоми жителите, гласоподавателите по какъв начин ще могат да гласоподават в тези избори, както и претендентите, несъмнено, които ще се кандидатират за присъединяване и какви са изискванията за това. Започнахме още от април-май месец да приготвяме отговори на такива въпроси. Имаме към този момент на страницата на ЦИК графа “Разяснителна акция ", имаме и графа “Въпроси и отговори " в раздела “Местни избори 2023 " и в действителност молбата ни към всички гласоподаватели и претенденти е, на първо време да потърсят отговор на въпросите, които пораждат пред тях на интернет страницата на ЦИК, по-късно да изпращат писмени запитвания до ЦИК единствено в случай че не намерят отговор на въпроса си.

Но дръзвам да настоявам, че ние сме разгласили много отговори, групирани са по тематики, тъй че да не затрудняват гласоподавателите. Освен това, след насрочване на изборите сме приели холограмата, повече от 25 кардинални решения с които уреждаме изискванията и реда по организация на изборите. Започнахме да назначаваме Общинските изборни комисии (ОИК), които са 265.

Стана ясно, че към този момент са назначени първите Общински изборни комисии. Какъв беше методът на ЦИК?

Точно по този начин. Подходът на ЦИК е постоянно еднакъв. Когато дойдат документите на изборните комисии, сега назначаваме Общинските изборни комисии, за които, при консултациите, които са направени при кметовете на общини, политическите партии, които имат право да излъчат са постигнали единодушие за състава на Общинските изборни комисии. В идващите дни ще продължим с назначението на Общинските изборни комисии. Там, където не е реализирано единодушие, несъмнено, ще назначим Общинските изборни комисии, като преценяме причините за противоречие, както и препоръчаните членове на Общински изборни комисии с какво обучение са, с какъв опит и така нататък

Предстои от тук нататък да назначим останалите Общински изборни комисии. Работата на Общинските изборни комисии ще стартира на 9-ти септември, срокът на ЦИК да ги назначи е до 8 септември 2023 година Все още мога да кажа, че периодите по холограма не текат, само че ние работим авансово, с цел да има задоволително време и гласоподавателите, и претендентите, и политическите сили, да се приготвят, с цел да се записват за присъединяване в тези избори.

Г-жо Матева, в други ваши медийни изяви определяте идните избори като “най-сложните в този миг ". Защо?

Те освен към този миг, по принцип общите избори за общински съветници и кметове са най-сложните, които се създават на територията на Република България, тъй като избираме няколко обособени органа на власт. Избираме Общински съвет, избираме кмет на община, кмет на регион в три от общините на София, както и кметове на кметства, които са повече от 3000.

Въобще, на някои места ще има много бюлетини, където би трябвало да гласоподават хората и може би ще се объркат.

Не. Няма да се объркат. Традиционно на локални избори се гласоподава най-малко с 3 бюлетини, единствено в София е допустимо на територията на Столична община да се гласоподава с 4 бюлетини, защото ще има избори и за кмет на кметство, кмет на регион, общински съветници и кмет на община. Това е по-сложното, тъй като вместо с една бюлетина, както се гласоподава във всички останали избори, този път ще се гласоподава с 3 или 4 бюлетини. В по-голямата част от случаите, ще се гласоподава с 3 бюлетини. Не мисля, че това ще затрудни гласоподавателите, защото както споделих, откогато се провеждат такива локални избори, по този метод се гласоподава. Но въпреки всичко, имаме 3 бюлетини, 3 метода на гласоподаване, по този начин, че това е по-сложното за организация и за отчитане на резултата по-скоро, бих споделила.

Има доста благоприятни условия и да отбележим машинно гласоподаване и на хартия, несъмнено, към сегашния миг.

Да, този път за първи път ще има машинно гласоподаване на общите локални избори, до момента не е имало.

Г-жо Матева, отбелязахте и вие, че за първи път на локални избори, а точно на 29 октомври ще се гласоподава с хартия и с машини на национални локални избори. Имате ли някакви терзания и опасения, свързани с това?

Не бих споделила, че в ЦИК има опасения и терзания. Досега ние сме провели няколко частични избора за кметове на кметства и кметове на общини с машини. Организирахме към този момент няколко национални избори с машини, по този начин, че не бих споделила, че имаме някакви терзания по отношение на това. Последните избори за Народно заседание бяха при смесени избори с машини и с бюлетини, по този начин, че не мисля, че ЦИК има терзания в тази посока. Работим по организирането и на двата метода на гласоподаване.

На какъв стадий е самото прецизиране на софтуера?



Работим и по това, този програмен продукт, който е благосъстоятелност на българската страна би трябвало да бъде надграден, защото, както към този момент оповестих тогава, когато е сключван контракта и е купуван този програмен продукт по Изборен кодекс не беше планувано да се гласоподава на локални избори с машини. Така че той има нужда от доработване и надграждане, само че това не е проблем да се направи и ЦИК работи по възлагането на тази активност.

Тоест, да разбирам ли, че към този момент е разисквано и кой ще настройва самия програмен продукт или занапред ще се прецизира това?

ЦИК разпорежда всички действия с публични поръчки, само че сме в непрекъснати диалози със основателя на софтуера “Смартматик " и в действителност, те са единствените, които могат да го надградят и да работят с него или подготвени от тях техни подизпълнители и представители. Все още се водят диалози по какъв начин би трябвало да стане това нещо, само че ще бъде оповестена социална поръчка за дейностите, които ще са нужни и са свързани, както с обезпечаване на машинното гласоподаване, по този начин и с обезпечаване на хартиените бюлетини за гласоподаване. Всички действия, които ЦИК разпорежда се правят по Закона за публичните поръчки (ЗОП) с възлагане посредством социална поръчка. Подготвяме всички публични поръчки.

Г-жо Матева, какви са периодите, в които би трябвало да бъдат финализирани тези диалози, с цел да бъде сбъднат безпроблемно този развой?

Аз, както споделих и доскоро, към момента периодите, които са планувани по Изборен кодекс за тези избори не са почнали да текат, защото имаме към момента време. ЦИК съобразява тези периоди с условията на Закона за публичните поръчки, тъй като без значение, че има едно изключение в Изборния кодекс, че ЦИК не ползва периодите по Закон за обществените поръчки, има софтуерни периоди, минимум в електронната платформа, в която се разгласяват материалите от публичните поръчки и документите. Така че ЦИК преценява всички тези периоди и ще бъде предоставено и осъществено всичко, което е належащо, с цел да бъдат обезпечени и дейностите по машинното гласоподаване, и доставката на хартия за машините, както и изработването на хартиени бюлетини в нужните периоди.

И може би, последното ми запитване към вас, само че не последно по значимост, несъмнено. Ще отделите ли повече врече и запаси за образование на секционните изборни комисии (СИК) в страната?

Много значимо е да уточним, че СИК се образоват от ОИК. ЦИК приготвя материалите, които служат за база на ОИК да обучат секционните изборни комисии. Намерението ни е доста съществено да подходим към този въпрос. Подготвяме се и по тази част от изборния развой работим, приготвяме материали. Така че в действителност СИК да бъдат готови по-добре този път. Предвидили сме и стопански тласък за наличие на образование на член на СИК ще се заплаща в допълнение. Това е взето като решение, още в едно от първите решения, които одобри ЦИК, след издаване на Указа на президента.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР