Росица Димитрова и бившият екологичен министър Борислав Сандов влязоха в

...
Росица Димитрова и бившият екологичен министър Борислав Сандов влязоха в
Коментари Харесай

Росица Димитрова опроверга ексминистър Сандов за АМ „Струма“

Росица Димитрова и някогашният екологичен министър Борислав Сандов влязоха в вербален конфликт за построяването на Автомагистрала „ Струма “, касаещо Кресненското дефиле, пише еновина.бг.

Димитрова, разгласява пост в обществената мрежа, ориентиран към бездействието през миналите седем месеца, а от Демократична България излязоха с декларация по отношение на коментара ѝ.

„ Благодаря на някогашния министър Борислав Сандов и на сътрудниците от ДБ-Благоевград за това, че в декларация отдадена на мой пост в обществената мрежа, най-сетне обърнаха внимание на личното си безучастие и в това време зловредно деяние, обвързвано с довършването на Автомагистрала „ Струма “ – тематика извънредно значима, както за района, по този начин и за цялата страна. Въпросната декларация съдържа обвинявания, че сервирам на обществото подвеждаща информация “, разгласи Росица Димитрова.

Тя насочи запитване към Сандов какво е приключил като министър на екологията на тематика пътища, и по съответно по плана Автомагистрала „ Струма “.

Ето какво написа тя:

„ Защо правата, която е подготвена не беше пусната в употреба и изобщо правени ли са някакви дейности в тази посока?

Вярно ли е, че в последния ден от работата Ви като министър, безусловно в „ 12 без 5 “ отменихте всички досегашни процедури по Оценка на влияние върху околната среда(ОВОС)? И давате ли си сметка с това ви деяние, връщате цялата процедура в изходна точка?

Знаете ли какъв брой души са изгубили живота си на една от най-критичните прави в страната?

Ето и малко конкретика:

В декларацията още веднъж се твърди, че отчетът за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) не е утвърдена от Европейска комисия. Би трябвало да сте наясно, че Европейска комисия НЕ утвърждава тези отчети. Те се утвърждават от Министерство на околната среда и водите, което беше Вашето бивше министерство, господин Сандов. Единственото правилно в това изказване е, че Европейска комисия е поискала да бъде приложена методиката за установяване на характерните природозащитни цели по отношение на настоящия Оценка на въздействието върху околната среда. Това щеше да е изцяло допустимо в случай че Вашето министерство си беше свършило работата и беше определило въпросните цели. Истината е, че забъркахте огромна каша с две извънредно противоречиви решения, които най-вероятно ще бъдат анулирани от съда по-късно.

Според едното не трябва да се ползват ограниченията за биоразнообразие предложени и съгласувани от Европейска комисия в Кресненсото дефиле, тъй като предопределяли избора на трасе. Това изрично не е правилно! Какъвто и вид за плана да бъде осъществен, явно без Вашето общително подпомагане, нищо не пречи да сме се погрижили да бъде предпазена флората и фауната на дефилето и да сме построили проходи и мрежи за животните и тяхното напредване. Надявам се разбирате, че тези ограничения би било добре да бъдат изпълнени, без значение по какъв начин и от кое място ще минава трасето. Още повече, че за тези ограничения имаше отпуснати европейски средства, само че Вие ги спряхте.

По второто решение господин Сандов изясни, че не можело да се строи по настоящия Оценка на въздействието върху околната среда, тъй като той изтичал през октомври. Тук комфортно пропускате разновидността, че в случай че градежът беше почнал преди октомври, ОВОС-ът няма да изтече.

Решенията, за които по този начин повърхностно се приказва в декларацията, че надали не се отнасят до строителството на Автомагистрала „ Струма “ са надълбоко погрешни и подправена вест. Тези решения на процедура просто стопират градежа, тъй като с първото решение се спря довършването на 3 км до Симитли по утвърждения Оценка на въздействието върху околната среда, което дава опция за нахлуване на строителството в последния стадий. А другото решение спря вероятните екологични ограничения в дефилето.

И нещо доста значимо - да, автомагистрала Струма е предпочитана за създаване, и това не би трябвало да е приоритет единствено на ГЕРБ, би трябвало да е значим план за всеки разумен управленец. Би трябвало да се мисли по какъв начин това е допустимо да се случи, като се съблюдават всички еконорми, а не по какъв начин да подливате вода и да измисляте разновидности тази автомагистрала в никакъв случай да не стане действителност.

Нали знаете, че хората сами ще преценяват кой е крив и кой е прав и ще ни съдят по дейностите и надлежно по бездействията ни. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР