Росен Йорданов не рисува с молив. Не рисува и с

...
Росен Йорданов не рисува с молив. Не рисува и с
Коментари Харесай

„Нещо ново – отпреди Новата ера“ от Росен Йорданов

Росен Йорданов не рисува с молив. Не рисува и с четка, още повече пък с бои. Прави го по метод, за който, евентуално, всеки от Древността би му завидял. Защото Росен основава своите облици през актуалните технологии, на " скицник с безчет листа ", на 9-инчовия екран на един iPad.

Също както художниците от Древността, през днешния ден Росен разполага с четки, бои и всички, познати техники на изящното изкуство. Разликата е там, че " не цапаш вкъщи и не ти е гузно за отсечените дървета ".

Росен работи с Procreate - компютърна стратегия, която съгласно него по извънредно добър метод подражава на аналоговите способи на изобразяване. Тук той още веднъж си има набор от четки, материали и техники. Разликата е, че ги няма присъщите за други софтуери предварителни скици.

" Започвам да рисувам, а скицата сама прераства в подготвена графика. " Цялото надграждане на облици е развой, цялост от разнообразни стадии, разновидности, хрумвания. И програмата разрешава всеки един от тях да бъде непокътнат. Така всяка рисунка може да бъде върната в тъкмо избран миг и, надлежно, радикално изменена от него нататък.

" Самото изобразяване извънредно доста прилича общоприетия развой. Бонусът е, че с тази технология, с изключение на гума, има и други благоприятни условия. "

Ето по какъв начин Росен трие, реже, върти и разтяга. Как прекомпозира и подменя цвета на фона от самото начало. " Особено потребно е зуумването, тъй като с него доста добре се изпипват детайлите. " И прибавя с усмивка: " Макар че от време на време, до момента в който очертавам на естествен лист хартия, захващам с двата пръста да си увелича... "

След като завърши с рисуването и остави таблета настрани, следва единствено още една стъпка, преди картината да се материализира. Когато е безусловно сигурен, че това е мечтаното изображение, Росен праща по мейл файла в печатница. " И до два дни имаме готовата творба. "

Всичко с рисуването на iPad стартира напълно инцидентно. Съпругата на другар моли Росен да нарисува картина за годишнината на мъжа?. Нищо комплицирано на пръв взор, зодиакалния му знак.

Макар и да не се интересува от сходна тема, любознанието за произхода на зодиите и съзвездията кара Росен да стартира да търси още и още информация. За да стигне най-после до времето на античните шумери, откъдето - явно, стартира всичко.

" Като отявлено нерелигиозен човек, аз се зачетох в Библията. А там, изключително в Битие, доста мирише на шумери. Мирише и на овце, безквасен самун, суха земя и все по-често проливаща се кръв... "

Логично, цялата тази информация и заключения намират мястото си и в актуалната му галерия от цифрови графики.

" Древна Гърция ", " Звездите на Шумер " и " Стария завет " - това са трите тематики, в които са вплетени облиците на зодиакалните знаци, на героите от Древна Гърция (Кадъм, Язон, Тезей, Орфей, Персей и други) и на тематики от Стария завет.

Всички 25 графики Росен основава в границите на три години. Разбира се, с огромни паузи посред им. Не ги е рисувал с настройката за галерия, а просто за наслаждение.

Това е първата галерия на Росен Йорданов, представяща негови работи в региона на изящното изкуство. Че изящността малко е поругана, се съгласява и той, само че разяснява, че е единствено " имайки пред тип изразните средства ".

" За мен нашето време е началото на един нов стадий в изобразителното изкуство. Независимо от стила си, актуалният график или живописец има разполагаем ново ателие. Може да го носи със себе си и да се изключва от действителността във всеки един миг. "

Изложбата " Дигитална графика " е в
културен център " Къщата на София " до 27 май
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР