Росен Кирилов е един от най-добрите български защитници в новата

...
Росен Кирилов е един от най-добрите български защитници в новата
Коментари Харесай

Росен Кирилов: Лично съм забранил да се споменава думата изпадане

Росен Кирилов е един от най-хубавите български бранители в новата история на футбола ни. Той направи забележителна кариера с екипите на ЦСКА, Литекс и Аданаспор, като има и 51 мача с националната фланелка. В треньорската специалност навлиза през 2013-а в ЦСКА, а по-късно работи в Славия, Витоша Бистрица, Етър и ФК ЦСКА 1948. Преди към 2 седмици 49-годишният ментор застана отпред на Ботев Враца. Той се съгласи да приказва за " Тема Спорт ". Ето какво показа Кирилов по отношение на положението на врачани и упованията му за идния сезон.
 Ботев (Враца) обърна Миньор в дебюта на Меси
Ботев (Враца) обърна Миньор в дебюта на Меси

Врачани завоюваха третата си контрола от предсезонната подготовка

Г-н Кирилов, какъв брой бързо или по-скоро мъчно приехте офертата от Ботев Враца?

- Имахе диалози с управлението. Аз желаех да имам уверението, че тимът ще има опцията да преследва съществени упоритости през този сезон. След като ми бяха дадени гаранции, взех решение да приема това предизвикателство. Ботев Враца е тим с обичаи, градът е прочут с това, че има доста футболни хора, доста запалени почитатели, близо е до София, което допуска положителни условия за работа и това ме завоюва.

Ботев Враца записа 3 победи в трите си контроли до тук. Каква е вашата оценка за представянето и до какъв брой това ще се отрази позитивно на самочувствието на футболистите?

- Със сигурност ще изиграе позитивна роля, само че най-важното е че нещата, които упражняваме в огромна степен ги виждам по време на тези мачове и това ще е сериозна подготовка и образование преди началото на същинските конфликти. Естествено това не би трябвало да ни заблуждава, тъй като формалните срещи са със напълно друг заряд и адреналин. Не бива да се залъгваме, че като сме победили в три контроли, то всичко е цветя и рози.

Радва ни това, че демонстрираме положителни игри и се надявам за първите дуели от шампионата да сме още по-окомплектовани, по-добри и готови. Иска ми се да приключим по-бързо с играчите на проби, с цел да се концентрираме и да стартираме, както би трябвало сезона.

Какво ви хареса и какво не в досегашните контроли, в които победихте Янтра, Спартак Варна и Миньор Перник?

- Новото треньорско управление работим действително от две седмици с тима и на този стадий слагам резултатите на назад във времето. Имаме да свършим още доста неща. В отбора има доста нови момчета, които още привикват с условията. Чужденците занапред ще се аклиматизират, а огромна част от тях не приказват даже британски. С тях връзката е сложна. Много неща има да подобряваме и да надграждаме. Започнахме със отбраната, тъй като това е основата. Там към този момент виждам напредък и тимът се пази добре. Сега ще стартираме да подчертаваме в останалите зони и етапи на играта. Искам тимът да нападна и да градим хубави набези. В това отношение занапред започваме и ни чака доста работа.

Разполагате с много огромна група футболисти. В последна сметка с каква численост възнамерявате да работите?

- Групата ще бъде редуцирана до 20 футболиста. Сега са повече, а допускам, че ще дойдат още няколко момчета на проби. Имаме и няколко юноши. В последна сметка обаче ще изберем към 20 полеви състезатели, с цел да имаме почти по двама равностойни играчи на пост, с цел да могат да се конкурират и да имаме нужната широчина.

Има много чужденци, като някои към този момент подписаха контракти, а други са на проби. По-рентабилно ли е привличането им спрямо българските играчи?

- Проблемът е, че множеството по-класни български футболисти към този момент са ангажирани и имат контракти с избрани тимове. Трудно се намират наши момчета, които да имат равнището за мощно показване в родния хайлайф. Това ни принуждава да търсим чужденци, които нямат огромни финансови условия, само че имат обичайно равнище за българската Първа лига.

Какъв Ботев Враца желаете да виждате?

- Моята философия за футбола и това, което желая да видя е нападателен и високо пресиращ Ботев Враца. Желанието ми е да изградим преобладаващ, владеещ топката, умеещ да гради бързи, флангове офанзиви тим, който да е кадърен да се опълчи и на най-хубавите отбори в елита.

Две следващи години тимът е на бараж. Каква ще е задачата през идната акция?

- Лично съм забранил да се загатва думата " изпадане ". Целта е тимът да се стабилизира и да заеме почтено място, което е надалеч от дъното на класирането. Гледаме по-нагоре към местата, които ще ни дадат нужното успокоение, с цел да играем по-красив и радващ почитателите на тима футбол.
 Краси Костов: Враца постоянно е първи мой избор
Краси Костов: Враца постоянно е първи мой избор

" Радвам се, че оставам в тима "

Един от водачите на отбора - Юлиан Ненов си потегли. Ще съумеете ли да запълните празнината?

- Със заминаването си в Черна гора в отбора на Сутиеска Юли в действителност остави една дупка, само че взехме задгранични футболисти на тази позиция и се надявам да го заместят почтено. Положително беше, че успяхме да върнем още веднъж в Ботев Враца Даниел Генов, който е умел състезател. Той направи доста мощни сезони във Враца и е необходим на тима.

Имате взор и върху другите тимове и в тази връзка - какво да чакаме от шампионата?

- Аз персонално чакам да е по-равностойно и доста забавно. Смятам, че ще има по-голяма конспирация, както при разпределянето на челните места, където ще е битката сред първите пет-шест тима, по този начин и във втората половина, където силите ще са по-изравнени. Аз се надявам ние да сме над втората половина и да успеем да изградим тим, който да може да се конкурира с всеки един.

В България ще забележим и един любопитен конфликт - Меси от Ботев Враца против Роналдо от Левски...

- (смее се) Това в действителност ще е феноменално и още повече, че ще станем очевидци на пряк конфликт сред двамата. Меси е бранител, а Роналдо е атакуващ играч и имам вяра, че епизоди от този дуел ще се въртят в прайм-тайма по всички международни обмени.
 Сашо Ангелов: Валери Божинов-младши ме слуша, само че е перде, тийнейджърските години са доста рискови
Сашо Ангелов: Валери Божинов-младши ме слуша, само че е перде, тийнейджърските години са доста рискови

" Много е мъчно да видиш дете с топка по улиците. Само с телефони и ги търкат с пръст "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР