Росен Желязков от ГЕРБ беше избран за председател на 49-ото

...
Росен Желязков от ГЕРБ беше избран за председател на 49-ото
Коментари Харесай

Росен Желязков от ГЕРБ беше избран за председател на Народното събрание

Росен Желязков от ГЕРБ беше определен за ръководител на 49-ото Народното събрание. За кандидатурата му гласоподаваха 136 народни представители (от ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и " ИТН " ), нямаше " срещу ", а 94-ма (от " Възраждане ", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия ) гласоподаваха " въздържал се ".

Изборът на Желязков идва на третото подред събиране на новия парламент, откакто преди седмица депутатите ръководител. Тогава препоръчаният от ГЕРБ Желязков не съумя да събере нужните гласове, а препоръчаният от " Възраждане " Петър Петров получи поддръжката единствено на съпартийците си.

" Парламентарната традиция в такива моменти изисква да се кажат думи с церемониален темперамент. Аз обаче мисля, че не е моментът за възторг и празненство. Всички ние осъзнаваме отговорността и тя е упованието на обществото за сигурност, правдивост и непоклатимост ", сподели Росен Желязков в сряда, откакто беше определен.

Другата номинация за ръководител на Народното събрание беше издигната от " Възраждане " – Петър Петров . Тя беше отхвърлена с 36 гласа " за " (само от " Възраждане " ), 59 бяха " срещу ", а 139 се въздържаха.

Депутатите избраха и заместник-председатели на Народното събрание - по един от всяка парламентарна група. Това са Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от ПП-ДБ, Цончо Ганев от " Възраждане ", Филиз Хюсменова от Движение за права и свободи, Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия и Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ.
 От ляво надясно: Цончо Ганев от
По-рано втората по величина група в Народното събрание - обединението ПП-ДБ, предложи ръководителят да се излъчва на ротационен принцип сред нея и първата група - на ГЕРБ. Последваха поредност договаряния сред работни групи от двете обединения, които на последната си, трета подред, колекция във вторник.

На конференция те оповестиха, че са постигнали единодушие Желязков да оглави Народното събрание за период от три месеца, а ръководител на правната комисия да бъде представител на ПП-ДБ. След три месеца, в случай че към момента Народно събрание съществува, човек от ПП-ДБ ще застане отпред на Народното събрание, а от ГЕРБ - на правната комисия.

След последните на 2 април в Народното събрание влязоха шест политически сили - ГЕРБ-СДС с 69 депутати, ПП-ДБ с 64, " Възраждане " - с 37, Движение за права и свободи - с 36, Българска социалистическа партия - с 23 и " ИТН " - с 11 народни представители.
" Коалицията на джентълмените с по една ръка "
Със разногласия дали е образувана нова коалиция, дали не се нарушава Конституцията с предлагането за ротация на председателското място на Народното събрание на три месеца и дали ще бъде признат нов държавен бюджет мина дебатът за избор на ръководител на 49-то Народно събрание.

" Даваме си сметка, че този наш ангажимент е израз на доброжелателен звук сред двете политически групи и че не може да бъде закрепен с акт на Народното събрание и разчитаме, че той ще бъде спазван в бъдеще и от двете страни ", сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ.
 Десислава Атанасова
Българска социалистическа партия няма да поддържа кандидатурата на Росен Желязков от кардинални съображения, сподели лидерката на партията Корнелия Нинова . По думите ѝ съглашението за ротационно председателство, показано във вторник от двете обединения като " джентълменското съглашение ", е противоконституционно.

" По-важното обаче от тази уйдурма е законодателната стратегия. Чия е тази стратегия? Част от тези закони са от служебния кабинет, други - от кабинета " Петков " - незавършени, други от предишния парламент. Въпросът е кой застава зад тези закони - обединението на джентълмените с по една ръка ", сподели Нинова.

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Асен Василев дефинира формулата за ротация на парламентарното председателство с ясна законодателна стратегия като " единствената работеща ".

По думите му приоритет пред Народното събрание е приемането на Бюджет 2023, само че той няма по какъв начин да бъде заложен в законодателната стратегия, тъй като няма по какъв начин да бъде импортиран от парламентарните групи. Като предпочитани изреди и приемането на закона против домашното принуждение и правосъдната промяна.

" Обещали на нашите гласоподаватели, че няма да подкрепим държавно управление с мандат или присъединяване на ГЕРБ и всички спекулации за уйдурми, госпожо Нинова, просто не ви вършат чест ", сподели Асен Василев.
 Корнелия Нинова
Тошко Йорданов от " ИТН " сподели, че партията му няма да поддържа ротационно председателство, тъй като е противоконституционно. Движение за права и свободи също сложиха под въпрос до каква степен конституционно е то.

" Може да запишем и тридневни държавни управления - въпрос на воля на това болшинство е, без значение какво написа в Конституцията. Досега обаче това, което виждаме, може да го определим по тийнейджърския модел " ГЕРБ плюс смяната равно на замяна ", сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ .

В дебата за избор на ръководител на Народно събрание някогашните съпартийци Явор Божанков и Георги Свиленски си размениха имитация за избор на морал.

Заседанието стартира с полагане на клетва като депутат на Андрей Цеков от ПП-ДБ, който влиза в Народното събрание на мястото на Лена Бориславова .
Без великденска почивка за депутатите
Единодушно с 230 гласа " за " депутатите одобриха решение за анулация на великденската почивка на Народното събрание (НС) за тази година.

Според парламентарния устав, който депутатите одобриха да работи до приемането на нов, Народното събрание е във почивка 10 дни по великденските празници - от Велики петък в това число.

" Приехме правилника на Народно събрание и към този момент би трябвало да сме във почивка, по тази причина има план на решение за нейната анулация ", сподели новоизбраният ръководител Росен Желязков.
 Мустафа Карадайъ
Великденските празници минаха, само че следва Рамазан байрам, сподели Карадайъ и добави, че в петък мюсюлманите депутати евентуално няма да идат в Народното събрание.

Росен Желязков помоли за план на решение по отношение на това, който на следващия ден да бъде прегледан.

Депутатите образуваха и шестте парламентарни групи. Председателят на Народното събрание прочете заявките за основаването и определянето на управленията им.

С това първото съвещание на 49-ия парламент приключи. То е най-дългото в историята на парламентаризма в България - траяло цяла седмица. Следващото съвещание ще е в четвъртък.
Кой е Росен Желязков
Росен Желязков е роден на 5 април 1968 година в София. Завършва право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, след което работи поредно като юрист, старши юрист, секретар и кметски наместник в регион „ Средец “ на Столичната община, показва биографичната му информация в Българска телеграфна агенция.

От 1995 година до 1998 година е юрист по гражданско и комерсиално право. През 1998 - 1999 година е заместник-кмет по направление „ Законност и надзор “ на регион „ Лозенец “ на Столичната община.

През ноември 2003 година Желязков е назначен за секретар на Столичната община. Остава на поста до 2009 година, когато е назначен за основен секретар на Министерския съвет. В интервала 2011 - 2013 година е ръководител на Управителния съвет на Института по обществена администрация и представител на България в Европейския институт по обществена администрация в Маастрихт, Нидерландия.

През декември 2014 година Росен Желязков е назначен за консултант на тогавашния министър-председател Бойко Борисов по въпросите на административната промяна и по въвеждането на електронно ръководство. Той взе участие в стратегическото обмисляне и създаването на политиките в региона на държавната администрация и електронното ръководство и в изработването на стратегии в региона на публично-частното партньорство, локалното самоуправление и локалната администрация.

От 28 септември 2016 година до 15 януари 2018 година, когато е назначен за ръководител на Комисията за контролиране на известията, Росен Желязков е ръководител на Държавната организация " Електронно ръководство ". На 20 септември 2018 година е определен от Народното събрание за министър на превоза, осведомителните технологии и известията и заема този пост до 12 май 2021 година

Росен Желязков е бил народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание (2021 - 2022).

През октомври 2022 година той беше номиниран от коалиция ГЕРБ-СДС за ръководител на 48-ото Народно заседание, само че до избора му не се стига, откакто „ Продължаваме промяната “ не го поддържа. След тридневни диспути на 21 октомври 2022 година за ръководител на Народното събрание беше определен депутатът от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, а Росен Желязков – за заместник-председател на Народното събрание.

Преди седмица на среща с депутати от ГЕРБ в централата на партията в София ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че обединението ГЕРБ-СДС ще номинира Желязков и за ръководител на 49-ото Народно заседание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР