Росен Желязков обеща да работи при пълна прозрачност, с грижа

...
Росен Желязков обеща да работи при пълна прозрачност, с грижа
Коментари Харесай

Росен Желязков обеща да работи при пълна прозрачност, с грижа към проблемите в сектора

Росен Желязков даде обещание да работи при цялостна бистрота, с грижа към проблемите в бранша
Обещавам да работя при цялостна бистрота и отчетност, с грижа към проблемите в бранша. Това сподели новоизбраният министър на превоза Росен Желязков при представянето си пред отрасловата комисия в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Той съобщи, че в негово лице комисията ще откри сътрудник.

„ Най-важното е да съумеем да намерим общия вектор, тъй че той да е потребен за обществото без да търсим коя страна е по-права. Не става дума за разделянето на управляващите, политическия диапазон – борби и опълчване, а в търсене на общи трендове, тъй като най-важното в приемствеността е да има резистентност, предвидимост и проследимост на процесите “, съобщи Желязков.

Той даде обещание още, че ще бъде близо до всички въпроси, които вълнуват и законодателя, и въпроси, които вълнуват секторите. Според него транспортното ведомство е сложно министерство и акцентира, че проблемите чукат на вратата и те се нуждаят сложни решения.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия пожела сполучлив мандат на новия транспортен министър и съобщи, че ще поддържат всичките му положителни практики. После се сети, че левицата желае да събори кабинета „ Борисов 3 “ и се поправя в пожеланията си, само че не пропусна да му каже какви са проблемите, които с години остават нерешени.

„ Проблемите, които желая да ви стоят като паметни бележки на бюрото ви са БДЖ, НКЖИ, Български пощи “ и двете сдруженията ТСВ и ССВ. „ Държавата продължава да им разпорежда задължения, а не им ги заплаща. Част от проблемите са в компетенцията на министерството на финансите, само че от 4 години министърът не желае да пристигна и да решим тези проблеми. Надяваме се посредством вас да намерите общата връзка с него “, изиска от новия транспортен министър Свиленски.

На съвещанието участваха и представители на превозвачите, които утвърждават назначението му и обявиха подготвеност да му оказват помощ, тъй като работещи решения без присъединяване на сектора няма по какъв начин да се получат.

„ Следващата седмица следва внасяне на промени в Наказателния кодекс и по тази причина настояваме дружно с тях да бъде импортирано и настояването ни нерегламентираният транспорт на пасажери да се криминализира и да бъде част от наказателния развой, защото заема застрашителни размери “, сподели Магдалена Милтенова, която е ръководител на Браншовия съюз за стопанска самодейност в превоза и новосформираната Конфедерация на автобусните превозвачи.

Тя сложи на дневен ред и тематиката за въвеждането на колани в рейсовете и въвеждането на видеорегистратори.

„ Ние поддържаме самодейността на държавното управление да бъдат обезопасени пасажерите, пътищата, рейсовете, само че има доста незнайни. Според нас има и позволени механически неточности в Закона за автомобилните транспорти през закона за пътищата. Трябват незабавни промени да се създадат в тези текстове “, съобщи Милтенова.

По отношение на видеорегистраторите тя акцентира, че слагането им единствено в рейсовете няма да реши проблемите на пътя и по тази причина такова условие би трябвало да има за всички участници в придвижването.

Председателят на Национално съдружие на автобусните превозвачи Васил Пиронков акцентира, че слагането на колани не е вменен в закон.

„ В Закона за автомобилните транспорти и Закона за придвижване по пътищата би трябвало да се създадат дребни механически промени, тъй като рейсовете от клас А1 и 2 сега се създават без колани, защото те са планувани с право за транспортиране на правостоящи. Няма по какъв начин просто в България да бъде въведено нещо, което се опълчва, в това число за производството на нови транспортни средства и тяхната регистрация в Европейски Съюз. Друг проблем е техническото слагане на защитните колани. Ние не сме срещу, само че не считам, че създадени средства преди 2007 година, когато това на никое място и все още в Европейската общественост не е въведено със закон слагане на такива колани. Ще има несъгласие какви би трябвало да бъдат коланите за другите транспортни средства “, изясни Пиронков.

Изпълнителният шеф на Националното съдружие на автобусните превозвачи в България (НСАПБ) Ивайло Константинов уточни, че в новия закон за пътищата е записано, че хората в градския превоз би трябвало да пътуват с колани, а това не важи за учебните рейсове и тези, които транспортират служащи, както и за рейсовете, които се движат на разстояние до 30 км.

Това възпламени депутатът Георги Свиленски от Българска социалистическа партия, който сподели, че би трябвало да се създадат незабавни промени и предложи да не се пишат и одобряват закони без в тях да са взели участие специалисти, както в тази ситуация е станало.

„ ГЕРБ накараха всички пасажери да пътуват с колани – седнали или прави и надлежно кметовете да си оборудват рейсовете с колани. Единственото решение в този случай е този текст да бъде анулиран и министерството на превоза, посредством Закона за автомобилните транспорти да приготви нови законодателни промени “, съобщи депутатът.

Това изявление беше опровергано от Станислав Иванов.

„ Градските рейсове не би трябвало да бъдат с колани и това става пределно ясно от закона. В клас 2, където преобладаващите са рейсовете със седящи се позволява да има и правостоящи места. Там пасажерите могат да стоят на пътеката сред седалките “, разясни Иванов.

Той акцентира, че точно поради това е бил продължен срокът от 6 на 9 месеца и акцентира, че в границите на 9 месеца превозвачите би трябвало да оборудват транспортните средства с колани, а до 6 месеца страната ще знае какъв е точният брой на рейсовете, които би трябвало да бъдат оборудвани с колани. По калкулации на Иванов техният брой не е повече от 1000. Иванов акцентира, че непознатите рейсове, които минават през страната подлежат на глоба в случай че са без колани. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР