Росен Христов от Dietsmann (вляво) ще управлява Енергоремонт заедно с

...
Росен Христов от Dietsmann (вляво) ще управлява Енергоремонт заедно с
Коментари Харесай

Холандска тяга за "Енергоремонт"

Росен Христов от Dietsmann (вляво) ще ръководи " Енергоремонт " дружно с Теодор Осиковски

Акциите на българското сдружение скочиха със 7.6% след оповестяване на идна договорка за контролния пакет

Компанията уголемява наличието си и на интернационалните пазари
Да имаш гараж, в който правиш " Етър ", и да те купи Coca-Cola. По този метод досегашният основен изпълнителен шеф на едно от най-големите предприятия за ремонт и поддръжка в енергийния бранш " Енергоремонт холдинг " Теодор Осиковски разказва продажбата на 97.5% от акциите на сдружението на холандската Dietsmann. В случая не става въпрос за финансова инвестиция, а за състезател от бранша, който има желание да разшири бизнеса на компанията в България и да заеме мощни районни позиции.

Страните в договорката, която завърши публично тази седмица, отхвърлят да назоват нейната стойност, само че за нея може да се съди от пазарната капитализация на " Енергоремонт холдинг " на Българска фондова борса (БФБ), която за 26 юли е 76.9 млн. лева " Сумата е конфиденциална, тъй като договорката я вършим отвън борсата с директни контракти с държателите на акции, с които сме се договаряли поотделно ", разяснява Росен Христов, районен шеф на Dietsmann за Източна Европа и Латинска Америка. Самият Христов, който е някогашен кадър на италианската Enel, където е отговарял за сливанията и придобиванията на компанията, е главното настоящо лице в договарянията за покупката на " Енергоремонт ".

Оферта от бранша

Разговорите за продажбата на " Енергоремонт холдинг " стартират през ноември 2016 година по самодейност на Dietsmann. " В годините много компании са имали интерес към отчасти или изцяло придобиване, само че в никакъв случай не сме желали да продаваме целеустремено ", признава Осиковски. " Когато пристигна декларираният интерес от Dietsmann, главните акционери се събрахме и взехме решение, че e обикновено да се влеем в интернационална компания, което ще подсигури повече вложения, ноу-хау и благоприятни условия да се оперира освен на този пазар, а и на други. Затова в последна сметка се взе решението да влезем в договаряния ", изясни по какъв начин се е стигнало до договорката той.

От своя страна Христов разяснява, че Dietsmann, която се занимава със сходни действия (виж карето), непрекъснато проучва пазарите и търси благоприятни условия за напредък. За това, че компанията извънредно деликатно е решила покупката на българското сдружение, приказва и фактът, че през цялата си история има към 4-5 сходни придобивания, които по думите на Христов са финансирани със лични средства и са извънредно стратегически.

Заявката на Dietsmann като стратегически вложител, който има желание да развива бизнеса на компанията, е и една от главните мотивации на акционерите да продават. " Всички други компании, които досега са идвали при нас, са били капиталови фондове или компании, които не са свързани тъкмо с нашата активност ", изяснява Осиковски.

" Преди година може би, при следващия разбор на пазарите, в диалог с основни наши клиенти определихме Балканите като идващия район, в който желаеме да се развиваме, защото видяхме огромен капацитет главно в бранша на енергетиката ", уточни Христов. Допълнителен тласък за сходно стратегическо решение е и фактът, че компанията търси нашарване на активността си, защото досега 70% от нея е обвързвана с петролната промишленост. " Започнахме да търсим метод да влезем на Балканите - дали на зелено, дали с придобиване на една компания или няколко дребни, дали някаква форма на джойнт венчър и по този начин стигнахме до " Енергоремонт холдинг ", които дават отговор на всички наши условия ", изяснява Христов.

Първоначално двете компании разискват разнообразни форми на съдействие – от взаимна активност по някои търговски контракти в Русия и други страни, до придобиване на един или различен размер акции. " Накрая в процеса на разбори и договаряния стигнахме до решението да придобием напълно компанията ", добавя той.

Два пъти по две

През идващите 2-3 години Dietsmann чака да удвои бизнеса на " Енергоремонт холдинг " в България, който е 39 млн. лева за предходната година, и да добави още толкоз бизнес в района. Причина за този оптимизъм е растящият пазар в България, както и огромните енергийни планове, които страната възнамерява като газопроводи, АЕЦ " Белене ", заводът за изгаряне на боклуци в София и други " Целта ни е да задържим размерите със съществуващи клиенти и да притеглим нови, като разчитаме на задграничните вложители в страната като американските ТЕЦ-ове в Маришкия басейн, компании като " Солвей Соди " и " Девня цимент ", електроразпределителните сдружения и така нататък ", сподели Христов. " Знаем по какъв начин работят те, какви предложения чакат да видят, какви контракти можем да им предложим. Високите технологии, които притежаваме, за тях са доста преференциални ", добави той.

Потенциалът на района също е огромен, най-много в енергетиката, само че също и в петролния бизнес. В момента Dietsmann преглежда рафинерии и други евентуални обекти в Румъния, Черна гора и Хърватия, а ползата й е изобщо към балканските страни. Всички тези бъдещи планове ще се ръководят от България. Фокусът на сдружението ще остане върху дейностите по ремонт и поддръжка.

Първите дребни промени

Новият притежател ще направи промени в сдружението, само че по думите на Христов революции няма да има. Преструктурирането ще бъде обвързвано главно с рационализация, внасяне на ноу-хау, възстановяване на успеваемостта и на финансовото положение на компанията. Това включва въвеждане на ERP система, която да автоматизира процеса на ръководство и отчетност и да даде повече благоприятни условия за разбор и бърза реакция. Dietsmann има намерение и да рефинансира оборотния капитал на " Енергоремонт " при много по-добри условия, като към този момент са извършени предварителни диалози с някои банки. По света компанията работи главно със Societe Generale и ING, упованията са по този начин да бъде и в България. Въведени ще бъдат също технологиите и процесите на Dietsmann за ръководство натоварването на личния състав и оборудването, с което се следи успеваемостта. Изменения ще има и в системата на възнаграждение на труда, като бонусите ще бъдат обвързани с тъкмо избрани индикатори. Планираното въвеждане на нови системи за доставяне пък цели да консолидира размерите с компанията-майка и по този начин да снижи цената на доставките на материали и съоръжение.

Съкращения на личен състав не се плануват, защото компанията се готви за растеж. В момента в групата " Енергоремонт " работят малко над 1000 души. " Базата е извънредно солидна, компанията има доста дипломиран личен състав ", сподели Христов.

В холдинга остава и огромна част от топ мениджмънта, в това число сегашният основен изпълнителен шеф Теодор Осиковски, който обаче ще поеме бизнес развиването на компанията в района, в това число Русия и Казахстан. Той ще работи дружно с Росен Христов, чиято точна позиция в българското сдружение към момента не е ясна. " Ще продължа да давам отговор за целия район, само че огромна част от времето си ще извозвам в България ", сподели той.

Борсовото бъдеще

След като придобие мажоритарния пакет, Dietsmann е задължена да насочи търгово предложение към миноритарните акционери, които държат към 2.5% от капитала. " При всички положения имаме намерение да оставим компанията обществена, без значение че другите ни сдружения не са. В бъдеще ще се възползваме от опциите на борсата за набиране на спомагателен капитал и финансиране, което ще подкрепи растежа на компанията, който предвиждаме съгласно нашия бизнес проект ", посочи Христов. По думите му даже всички дребни акционери да решат да се разделят с акциите си, компанията ще предложи назад на борсата дребни дялове и даже може да усили свободно търгуваните акции.

Всичко това обаче ще се взема решение с времето. Основната задача в този момент е машината на " Енергоремонт " да проработи като Dietsmann. За поддръжката ще се погрижи купувачът.Коя е Dietsmann

Dietsmann е основана през 1977 година от двама акционери с по 50% - холандецът Питър Кутеман, който е основен изпълнителен шеф и ръководител на борда на шефовете, и холандецът Морис Смадлърс, който не взе участие в ръководството. И в този момент двамата са единствени притежатели на компанията.

Бизнесът на Dietsmann е обвързван с ремонт и поддръжка на предприятия, които имат непрестанен цикъл на работа като нефтени платформи, електростанции, рафинерии и други индустриални обекти. Макар и холандска, компанията на процедура няма произвеждане там. Дейността й е в 15 други страни - доста от тях в Африка, както и в Русия, Казахстан и Боливия. За предходната година приходите й са 325.5 млн. евро. В нея работят към 5000 души от 58 националности.Кои са " Енергоремонт холдинг "

" Енергоремонт холдинг " се занимава главно с рехабилитация, поправки, рационализация и реорганизация на енергийни уреди. Компанията има десетина дъщерни сдружения, които работят в страната, както и клонове в Абу Даби, Сърбия и Косово. През предходната година откри офис и в Русия. Компанията е основана през 1969 година и е напълно приватизирана с дъщерните й сдружения в интервала 2003 - 2009 година посредством БФБ.

За първото тримесечие на 2017 година чистите й доходи от продажби се усилват с над 33% до 10.4 млн. лева, което я изведе на облага от 116 хиляди лева след загуба за същия интервал на 2016-а. В началото на годината компанията завоюва огромна поръчка за рационализация в " Лукойл Нефтохим " за 88 млн. лева

Основни акционери в сдружението са Теодор Осиковски, който посредством " Нови енергийни индустриални технологии " и " Геоприбор " има 32.4%, Николай Райчев и Петър Манчев (син на Богомил Манчев), които посредством " Българска енергетика ", в която имат равни дялове, имат 32.09% в холдинга и " Миления 77 " (33.03%), в която акционери са някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Йордан Костадинов, Милко Ковачев, който беше енергиен министър в държавното управление на Национална движение „Симеон Втори", Стилян и Лилия Христови и Петър Манчев, който държи миноритарен дял.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР