Росен Богомилов е учител по история и по география. Той

...
Росен Богомилов е учител по история и по география. Той
Коментари Харесай

Ромският учител и неговите деца

Росен Богомилов е преподавател по история и по география. Той е единственият преподавател ром в учебно заведение, в което по-голямата част от учениците са от ромски генезис. Преподава от 5 до 7 клас в столичното 106-о главно учебно заведение в регион " Подуене ".

На 27 години е, към този момент има 4-годишен стаж като учител и е класен началник на паралелка от седмокласници.

Росен е роден в град Койнаре, където приключва локалната гимназия в разбъркан клас. " В Койнаре няма етническо разделяне и процентът на висшистите измежду ромите е значителен ", споделя той. Родителите си дефинира като напълно елементарни работещи хора, за които образованието постоянно е било полезност. Помни, че в юношеските си години е имал доста значим диалог с тях и е трябвало да реши дали да продължи да учи, или да стартира да работи.

Да бъде преподавател мечтаел от дете

Любимият му предмет в учебно заведение е бил " География ". Радва се, че и в учебно заведение, и в университета е попаднал на доста положителни преподаватели, с помощта на които е успявал. Завършва " История и география " във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ".

" Всяко дете има гений. Дали този гений ще бъде открит и дали ще бъде развиван по този начин, че детето да се осъществя, зависи най-вече от нас учителите и от родителите. Ние сме главните движещи фигури, от нас зависи до каква степен ще успеем да открием гения на детето и да го мотивираме да го развива " – счита Богомилов. Тревожи се, че има деца, които не могат да мечтаят и нямат цели. " Но това се учи, по тази причина сме ние учителите " - разяснява той.

Според него оценките са " индивидуален фактор ", съмнение. Казва: " Много по-важни са напредъкът, настройките и уменията, които децата имат - в актуалното обучение съществуват надалеч по-удачни и съответни форми на оценяване спрямо шестобалната система. Невъзможно е с тези количествени оценки да измерим настройките и уменията на децата да нужни им в живота ".

Ромският преподавател и неговите деца© Теодор Спасов

Росен назовава своите възпитаници " моите деца "

Определя ги като доста разнообразни едни от други. Някои от учениците, на които Росен преподава, харесват повече часовете по " История ", а други повече часовете по " География ". " Много от моите деца имат афинитет към спорта и го обожават. Печелили са доста надпревари, доста купи са носили на учебното заведение ".

За Росен не е мъчно да преподава историята на България на деца от ромски генезис. За него всичко зависи от учителя и от метода на даване на информацията. " Моите деца нямат проблем с ученето на история, а и аз не виждам проблем в образователните стратегии ", споделя той. В часовете по история няма урок за историята на ромите, само че за Росен е въпрос на воля от страна на учителя да опише на децата за предишното на етноса.

Някои от учениците на Росен владеят ромския език, до момента в който други не. Но споделя, че за от ден на ден от ромските групи познанията им по ромски език избледняват. Ромският език може да се учи като свободно избираем предмет по майчин език, само че казусът е, че няма кой да го преподава и на процедура проучването на ромски като майчин е съвсем невероятно.

" Доколкото знам, има единствено един випуск от десетина индивида от Великотърновския университет за цяла България, които имат подготовка да го преподават ", споделя Росен. И на процедура няма кой да поддържа ромския език в днешно време.

Класните ръководители би трябвало да засягат в часовете на класа тематики, свързани с гражданска отбрана, други с приемливост, трети с кариерно развиване и основни умения за триумф, четвърти с патриотично образование. " За мен патриотичното образование съставлява да им покажем, че ние живеем в една татковина – че ние принадлежим към тази татковина и тя принадлежи към нас, имаме права, само че и отговорности. И националните празници на родината ни са и наши национални празници. Около това се върви в тези часове – към построяването на отношение и припознаване ". Според Росен е доста значимо днешното обучение да основава чувство за общественост у децата.

Учениците просто разрушават стандартите и предразсъдъците

" Аз изучавам моите възпитаници да не одобряват отрицателните неща персонално. И в противен случай – когато излязат на улицата, да са с гордо вдигната глава и да покажат, че те не са това, което се показва за тях по малкия екран. Да съдиш за всички по частни случаи е нещо, което не трябва да позволяваме. Моите възпитаници вършат тъкмо това – изправят си главата и демонстрират, че не са такива, каквито ги показват в някои медии ". Казва, че неговите възпитаници се припознават като роми и се гордеят с това. " Винаги сме говорили, че не трябва да криеш произхода си, а да показваш какъв заслужен човек си ", споделя той.

Голяма част от родителите на неговите възпитаници са доста ангажирани с образованието и продължаващото образование на децата. Като класен началник на кандидат-гимназисти той разисква с тях опциите за кандидатстване след седми клас. Някои от децата се насочват и към най-елитните гимназии. Повечето избират професионалните гимназии, защото и за болшинството от ромските деца, и за техните родители е изключително значимо образованието да има практическо приложение. Много от учениците на Росен мечтаят да заемат влиятелни специалности, когато пораснат – лекари, юристи, учители.

" Няма значение дали си българин, дали си ром, дали си евреин. Важното е дали си потребен на себе си и на тези към теб с това, което правиш ", мисли Росен./dnevnik.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР