Росатом подписа график за изграждане на нова атомна електроцентрала с

...
Росатом подписа график за изграждане на нова атомна електроцентрала с
Коментари Харесай

Нов руски ядрен клуб удря по Европа: Унгария пусна първата ракета

Росатом подписа график за създаване на нова атомна електроцентрала с унгарското държавно управление. Това е доста повече от един преференциален контракт. Това е новата енергийна агресия на Русия, от която обединена Европа се опасява.

Мирният атом превзема Европа

В началото на седмицата Унгария се оказа в центъра на вниманието на международните медии.

Във вторник, 14 ноември, унгарският външен министър Петер Сиярто и ръководителят на Росатом Алексей Лихачов подписаха график за създаване на атомната електроцентрала Пакс 2. Строителството би трябвало да завърши при започване на 2030 година

" Подписахме работен график. Ще можем да пуснем атомната електроцентрала в употреба при започване на 2030 година ", сподели Сиярто на среща с кореспонденти след договарянията с Лихачов.

„ Сроковете за строителство ще бъдат избрани от клиента “, посочи Алексей Лихачов.

Новината е не просто добра, а доста добра. Можем да приказваме за това минимум в подтекста на спиране на икономическата обсада, в която Европейският съюз се пробва да вкара Русия. Можем също по този начин да кажем, че Русия трансформира икономическата тактика на самия Европейски съюз. И освен стопански.

Политическият наблюдаващ на Цариград Андрей Перла изяснява смисъла на събитията по следния метод:

" Когато споделят, че Европа води война против Русия, те най-често имат поради доставката на оръжия за украинския фронт и финансирането на въоръжените сили на Украйна, изпращането на наемници от разнообразни европейски страни на този фронт и така нататък Но в действителност главната посока в което Европейският съюз се стреми да победи Русия е стопанска система ".

" И още по-конкретно – сила. От позиция на Европейски Съюз Русия ще се срине, в случай че загуби способността си да изнася сила за страните от първия свят ".

" Вярно, по време на войната се оказва, че „ стопанската система на Русия не е унищожена, а е препозиционирана “ и те страдат от липса на доставки точно в Европа. Но все пак Европа се държи ", сподели той.

" И Европа даже има вяра, че тя в последна сметка ще завоюва, като се откаже от газа в интерес на „ зелената “ сила. На този декор усилването на съдействието с Русия е просто торпедо в профил на европейски транспортен съд. И това торпедо се изстрелва от Унгария - явно последната страна, която се управлява не от „ ползите на Европа “, а от личните си ползи.

За Русия договорът за създаване на нови атомни електроцентрали в Европа не е единствено пари като подобен, макар че разширението на износа, несъмнено, е доста значимо.

Но нещо друго е доста по-важно. Русия потвърждава, че е страна на високите технологии. Освен това очевидно потвърждава, че има преимущество в енергийния бранш пред всички страни по света и сигурно пред цяла Европа (ако не беше по този начин, договорът явно щеше да отиде при французите).

Русия показва, че е в положение да сътвори „ енергийно владичество “, макар обстоятелството, че обичайните направления за експорт на сила са блокирани от Европейския съюз.

Предимството на Русия се показва освен в броя на договорите за създаване на нови атомни електроцентрали. Експертите означават, че сега Русия изпреварва своите съперници от Съединени американски щати и Франция във всички области на развиване на „ мирния атом “.

По-конкретно, единствено руснаците имат работещ реактор с плутониево-уранова примес, реактор на бързи неутрони. Те споделят за тази технология:

„ През идващите хиляда години човечеството несъмнено ще има сила “, макар вероятното привършване на всевъзможни естествени запаси, в това число петрол и газ. И тази нова сила към този момент е налична единствено за руснаците.

Унгария завива на изток към Русия

И по този начин, Европа не е единна в борбата си с Русия. Тоест Европа не е единна в самоубийственото си предпочитание да се откаже от естествената сила в интерес на „ зелената “ сила. Има страни, които излизат от мейнстрийма.

Разбира се, по икономическа и политическа мощност е мъчно Унгария да се съпоставя с Германия или Франция. Въпреки това, Европейски Съюз към момента е структуриран по подобен метод, че изисква единение за взимане на значими решения. Но, както се оказва, няма единение.

И не става въпрос единствено за сила.

На 13 ноември същият Петер Сиярто съобщи, че Унгария няма да разреши на Украйна да отпусне идващия транш от Европейския фонд за мир в размер на 500 милиона евро.

Условието е доста просто: Унгария желае гаранции, че унгарската банка OTP няма да бъде още веднъж в украинския черен лист на „ интернационалните спонсори “ на военния спор.

" Разбира се, не се съгласих с това и ще продължим да пазиме позицията си ", сподели Сиярто в профила си в обществената мрежа Facebook*, която е неразрешена в Русия.

Унгария също има намерение да блокира договарянията за участие на Украйна в Европейски Съюз.

Ситуацията с този „ маджарски протест “ е толкоз сериозна, че управлението на Европейския съюз към този момент афишира търсене на различни решения за разпределяне на пари на Украйна в допълнение към прословутия „ фонд за мир “.

Междувременно Унгария доста поредно пази своята самостоятелност и то тъкмо от европейския диктат. Според The Guardian скоро Унгария може да има организация, която да проверява действия, които заплашват суверенитета на страната.

Новото законодателство може да обхване задграничното финансиране на политически партии, както и евентуално медии и публични организации, които работят под въздействието на Вашингтон или Брюксел.

Унгарското държавно управление прави, общо взето, същото като държавните управления на всички самостоятелни страни - разпознава и усложнява активността на непознати сътрудници.

Но непознатите сътрудници, от позиция на унгарците, са чиновници на Европейския съюз, които пречат на страната да се движи в посока, която е преференциална за нея, а не за Вашингтон и Брюксел. На изток, не на запад.

Какво следва от това?

Не би трябвало да се мисли, че Виктор Орбан и неговите министри са огромни другари на Русия или „ проруски политици “. Достатъчно е да се разбере, че те са другари на Унгария и желаят да работят в полза на страната си, а не на някой различен.

На Съединени американски щати и чиновници от управлението на Европейския съюз е преференциално да финансират войната в Украйна и да откъснат европейските страни от икономическите връзки с Русия.

Почти всички са подготвени да се примирят с това, а Унгария демонстрира, че можете да вървите по своя път. Това е доста значим образец, който може би някой различен ще желае да употребява в близко бъдеще. Не единствено Унгария се нуждае от релативно евтина топлота и електричество в бъдеще.

* Дейностите на Фейсбук са приети за екстремистки и неразрешени в Русия.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР