Росатом планира да стартира четири пилотни проекта за производство на

...
Росатом планира да стартира четири пилотни проекта за производство на
Коментари Харесай

Росатом планира да стартира четири проекта за производство на водород

" Росатом " възнамерява да започва четири пилотни плана за произвеждане на водород през 2024-2025 година Проектите ще се извършват в Калининградска, Мурманска и Сахалинска област. Това излиза наяве от Атласа на съветските планове за произвеждане на нисковъглеродни и безвъглеродни водород и амоняк, оповестен от министерството на индустрията и търговията на Руската федерация, предава.

В Калининградска област се възнамерява да стартира производството на " зелен " водород посредством електролиза на водата благодарение на вятърна сила през 2024 година Планира се продуктите да се продават на вътрешния пазар и в Европа.

В региона на Мурманск през 2024 година " Росатом " ще започва плана за нисковъглероден водород, ориентиран към европейските пазари. Предполага се, че електричеството ще се получава от АЕЦ " Кола ". Прогнозният размер на произвеждане през 2024 година е 150 тона водород. Постигането на размери на промишленото произвеждане се възнамерява до 2030 година

Държавната корпорация има намерение да пусне още две индустриални мощности през 2025 година в Сахалин. Проектът " Син водород/амоняк ", взаимно с френския AirLiquide, планува произвеждане посредством реформиране на пара на метан с хващане на CO2. До 2030 година се възнамерява равнището на годишно произвеждане да се достигне 100 хиляди тона водород.

Друг план на Сахалин, " Green Hydrogen ", също е плануван за 2025 година Водородът ще се създава посредством електролиза на водата благодарение на вятърна сила.

И двата плана за Сахалин, както е посочено в Атласа на Министерството на индустрията и търговията, са фокусирани най-вече върху страните от азиатско-тихоокеанския район.

Понастоящем се приема следната цветова последователност на водорода според от метода на неговото генериране и въглеродния отпечатък:
" зелено " - произвежда се благодарение на сила от възобновими източници посредством електролиза на вода, смята се за най-чистото; " наследник "  - създава се от природен газ, в този случай въглеродният диоксид се натрупва в специфични складови помещения; " розово / алено " - създадено от нуклеарна енергия; " сиво " - по време на производството нездравословните излъчвания отиват в атмосферата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР