„Росатом“ има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ „Белене“

...
„Росатом“ има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ „Белене“
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: „Росатом“ иска да участва като изпълнител в „Белене“ и това е добър знак

„ Росатом “ има интерес да взе участие като реализатор в АЕЦ „ Белене “ и мисля, че това е доста добър знак и сигнал, сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „ Тази заран “ по bTV. Когато конструкторът по плана е и реализатор по реализацията му, това е гаранция за сигурност, за качеството на тази централа, изясни тя.

Дали обаче ще се строи централата следва да бъде решено. Това решение зависи и от отчета на Българска академия на науките, който би трябвало да е подготвен през септември и обгръща всички аспекти на плана от правна, техническа и икономическа страна.

Държавата занапред ще търси стратегически вложител за плана, сподели министърът. След като платихме задължението си на „ Атомстройекспорт “, до края на септември ще имаме два приключени реактора, за които би трябвало да имаме решение какво ще вършим. Когато оборудването пристигна в България, ще отделим активите и пасивите, свързани с плана, и ще опитаме да осъществяваме сполучлива процедура по приватизация по отношение на този план.

Ако процедурата по приватизация и намирането на вложител не се осъществя сполучливо, ще мислим за построяването на VII блок на АЕЦ „ Козлодуй “, сподели Петкова. Оборудването е съвместимо, увери тя.

До този момента в план е вложен доста сериозен запас – 1,4 милиарда лева и 1,176 милиарда лева за съоръжение, от парите на българските данъкоплатци, по тази причина сме длъжни да вземем най-хубавото решение, тъй че този запас да бъде усвоен по най-хубавия метод, съобщи тя.

На въпрос допустимо ли е възобновяването на съветските енергийни планове, в това число „ Южен поток “, тя отговори, че плановете, изключително в газовата сфера, са доста динамични. Изключително значимо за нас е да запазим основното си място като транзитьор на природен газ. И да използваме това свое географско преимущество. България е стана членка на Европейски Съюз, всичко, което се случва или ще се случва на нейната територия, ще бъде напълно съобразено с европейското законодателство. От друга страна би трябвало да отстояваме националните си ползи “, сподели Петкова.

За строителството на вместилище за радиоактивни боклуци у нас министърът учери, че „ няма нищо рисково в тази процедура. Това е ангажимент, стихотворец към Европейската комисия – за създаване на такова национално вместилище “. То минава през три стадия – планиране, избор на площадка и строителство. Парите идват по интернационален фонд „ Козлодуй “ посредством Европейската банка за възобновяване развиване.

На въпрос би трябвало ли да бъдат затваряни тецовете в България тя отговори, че това ще е сериозен проблем, тъй като въглищните централи обезпечават близо 44% от електрическата енергия за страната. „ Затова ще се борим България да получи дерогация от тези повишени условия, само че всяка централа би трябвало да потвърди, че разноските за инсталиране на сероочистващи устройства в пъти ще надвишават резултата за екологията “, сподели министърът.

Тя уточни още, че след смяна в нормативната уредба на КЕВР при кражба на ток ще се заплаща три пъти по-висока цена за еленергията от досегашната, която в действителност е била по-ниска от цената за изрядните платци. Борбата с кражбата на ток ще е доста сериозна, увери тя.

Вижте целия диалог във видеото:
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР