Ромският лидер Кирил Рашков - Цар Киро отново влиза в

...
Коментари Харесай

Цар Киро влиза отново в затвора заради държане на живак и нерегистрирани артефакти |

Ромският водач Кирил Рашков - Цар Киро още веднъж влиза в пандиза, този път за 8 месеца, за държане на живак и нерегистрирани артефакти.

Това реши дефинитивно Върховният касационен съд, като промени присъдата на Апелативния профилиран углавен съд от 2 години и осем месеца затвор. Остава в действие наложената му санкция от 10 000 лева При установяване на решението са взети поради влошеното му здравословно положение и напредналата възраст от 79 година

Делото бе формирано по касационни тъжби на Кирил Рашков, Симеон Илиев и Радослав Петров против въззивната присъда на АСНС, с която отчасти е анулирана присъда на Специализирания углавен съд.

В жалбата си Цар Киро твърди, че липсват доказателства за авторството му на закононарушенията, за които е наказан.

" Апелативният профилиран углавен съд е приел за несъмнено открит фактът, че точно подсъдимият Рашков е имал фактическата власт върху двете шишенца, съдържащи живак, като в поддръжка на решението си е изложил подробни и безапелационни съображения ", споделят от Върховен касационен съд.

Неоснователни са и недоволствата за държаните от него нерегистрирани артефакти. Според висшите съдии АСНС в детайли е обосновал извода си за авторството, базирайки се на събитието, че археологическите обекти са открити в дома на Рашков, в каса в спалнята му.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема за основателно обаче настояването за понижаване размера на наложените на Рашков санкции. Изложеният в претекстовете на решението на АСНС разбор на събитията, " относими към индивидуализацията на наказването, е обширен и цялостен ", само че не е съобразено в задоволителна степен здравословното положение на жалбоподателя и напредналата му възраст.

В решението на Върховен касационен съд написа още: " Към сегашния миг подсъдимият Рашков е на близо 79 година и страда от съществени и животозастрашаващи болести. По делото е налице изобилна здравна документи, от която се открива, че той страда от сърдечна непълнота с прекарани два инфаркта, има тежък диабет с инсулиново привършване, хронична бъбречна непълнота и хроничната обструктивна белодробна болест. Налице са данни, че се нуждае от лекуване в незабавен порядък за подкрепяне на функционалностите на сърцето. Всички тези условия дават съображение на касационния състав за извод, че наложените на жалбоподателя санкции не подхождат на извънредно тежкото му здравословно положение и следва да бъдат понижени ".

Поради това Върховен касационен съд му дефинира по-лека присъда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР