Ромите не се притесняват да гласуват с машини. Това показва ...

Ромите не се притесняват да гласуват с машини. Това показва

Карадайъ e най-харизматичен за ромите

Ромите не се тормозят да гласоподават с машини. Това демонстрира изследване, извършено в срока 15-22 септември измежду 16 ромски общности измежду извадка от 1041 души лице в лице с таблети. Данните бяха показани от доцент Алексей Пампоров на конференция в Българска телеграфна агенция.

18,9% ще гласоподават за ГЕРБ, 13,5% за Движение за права и свободи, 12,6% за Българска социалистическа партия, 7,9%-ИТН. 20% пък декларират, че няма да гласоподават. В другите квартали разнообразни партии са преди всичко, прецизира news.bg.

В топ три попадат обичайните партии ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи. Там, където Движение за права и свободи не е подкрепена в тройката, влиза Има Такъв Народ.

36% от ромите знаят за кого ще гласоподават на тези избори. 28% се двоумят. 4,6% не поддържат никого. Около 9% не знаят дали ще гласоподават или не.

50% в ромските махали са дали своят вот с машина на предходните избори. От негласуващите над 8% афишират, че след избори нищо няма да се промени. Само 4,3% се тормозят от машинния избор.

Проблем се оказа, съгласно Пампоров, че част от ромите нямат персонални карти и по тази причина няма да гласоподават. Това обаче не е всеобщ проблем.

За ромите доста значимо е кой е водачът, акцентира Пампоров. За ромите най-харизматичен е Мустафа Карадайъ, следван от Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Слави Трифонов. Тези данни обаче отново са разнообразни по квартали.

В един от кварталите Костадин Костадинов е най-харесван. Той печели благосклонности в общности със мощни антиваксинационни настроения.

За тази акция ромите изясняват, че политиците не са ги убеждавали и не са ходили в кварталите. Нямало е акция, а политиците не схващат проблемите на ромските общности. Страховете на ромите са от високите цени на тока и храните. След това проблем е неприятното положение на махалата, работните места и образованието. 90% от ромите се опасяват, че няма да могат да свържат двата края.

Миглена Михайлова от Постоянната ромска конференция изясни, че ромската общественост се интересува от избори. 70% от ромите гласоподават и тази общественост е лоялна към изборите, посочи тя. В момента има завръщане на общността към партиите на статуквото.

По думите ѝ вотът за Костадинов е маргинализиран поради страха на част от общността, която е извънредно затворена, за бъдещето. В същото време общността задава въпроса за какво платен избор се търси единствено в махалите и то обществено, а фокусът не е върху корпоративния избор. Ромската общественост е непрекъсната цел на речта на омразата, съобщи и Александра Георгиева.

В специфична декларация до политиците ромите са отправили своите претенции. Те упорстват за изолираност на партиите, които пропагандират ненавист. Ромската общественост упорства за политики, ориентирани към нея, и за решение на проблемите.

Бел.ред.

Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система.

Източник: fakti.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg