Романтичната традиция свързва влюбените с 14 февруари. Честването на Деня

...
Романтичната традиция свързва влюбените с 14 февруари. Честването на Деня
Коментари Харесай

14 февруари – празник на любовта и виното


Романтичната традиция свързва влюбените с 14 февруари. Честването на Деня на влюбените се приема към този момент и в България. Според посочвана като католическа традиция Св. Валентин е патрон на деня, само че от няколко века този ден се чества от хора от целия свят с разнообразни религии и просвета.

Денят на влюбените се чества всеобщо в Западна Европа, а традицията на писане на „ валентинки “, подаряване на цветя и бонбони и пеене на серенади се е открила твърдо в съзнанието на множеството хора в тази част на света. Казват, че този празник е плодороден за производителите на картички, сладки и всевъзможни дарове с формата на сърце.

Според традицията на британския двор при започване на XVII век, на Свети Валентин младите мъже и дами си разменят пръстени и бонбони. Всяка жена може да отиде и да помоли мъжа, който харесва да стане неин брачен партньор. Важното е, че мъжът няма право да откаже на една дама. Но, в случай че въпреки всичко сърцето му към този момент е заето, той би трябвало да й подари копринена рокля.

В Япония и Корея празникът датира от 1930 година В Япония в Деня на влюбените дарове получават единствено мъжете. Празникът за дамите идва месец по-късно, на 14 март, а денят е наименуван „ Белият ден “. Противно на Япония, в Корея съществува традиция на „ Черния ден “, в който всички самотни мъже се събират и се напиват.

В буйна Франция Денят на влюбените се показва в разменяне на бижута и други сантиментални дарове, а в Дания мъжете подаряват изсушени бели цветя. На този ден в Англия девойките се събират преди изгрев и поглеждат през прозореца. Първият човек, който видят, става техен брачен партньор. В графство Дербишир девойките обикалят църквата 12 пъти в среднощ и повтарят магическо проклинание. Според легендата след ритуала срещат същинската обич.

В Ямайка на този ден организират всеобщи голи сватби, а на плажовете прииждат многочислени младоженци, решили да се врекат във безконечна обич. В Бразилия Денят на влюбените се чества на 12 юни. На този ден бразилките правят вълшебен ритуали, с които притеглят ергените. В Израел Денят на любовта се празнува в края на лятото. Момичето може единствено да предложи ръката си на момчето, което избере.

Германците свързват любовта с лудостта и смятат Свети Валентин за настойник на лудите. На този ден се украсяват психиатричните клиники с гирлянди и цветя. Поляците имат вяра в чудотворната мощ на любовта и по тази причина смятат за собствен дълг да отидат на черква и да се помолят за фамилно благополучие.

Свети Валентин е неразрешен за мюсюлманите в Саудитска Арабия. Хората, които се допрян до прегрешението на този ден са тежко наказвани. В магазините е строго неразрешено да се продават червени рози, плюшени играчки и лакомства във формата на сърца. Властите считат, че „ гибелната западна традиция “ обърква мозъците на младото потомство в Саудитска Арабия, като ги подтиква към грях.

В България стечението на събитията съчетава по време празника Трифон Зарезан, свързван с виното, с Деня на влюбените. Двата мотива го водят към алегорично обединяване в Ден на виното и любовта. Които в действителност са свързани и митологично, и обичайно.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!2862ТАГОВЕ предходна статияСледваща статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,,, 14.02.2023, 08:18
14.02.2023, 07:41
14.02.2023, 06:00
13.02.2023, 18:47
Последни публикации-14.02.2023, 08:18-14.02.2023, 07:41-14.02.2023, 07:06Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР