Романите Атлантически експрес“ на Георги Тенев, По релсите“ на Невена

...
Романите Атлантически експрес“ на Георги Тенев, По релсите“ на Невена
Коментари Харесай

Обявиха номинациите за литературните награди Перото

Романите „ Атлантически експрес “ на Георги Тенев, „ По релсите “ на Невена Митрополитска и повестта „ Старецът би трябвало да почине “ на Чавдар Ценов са тазгодишните номинирани в категория „ Проза “ за литературните награди „ Перото “, оповестиха уредниците от едноименния клуб и Националния център за книгата в НДК.

Вчера те оповестиха окончателната селекция заглавия, включени в късия лист с творби, номинирани за влиятелните оценки, които се връчват за принос към българския книжовен подтекст. Красивата статуетка, която „ овеществява “ премията, е стилизирано перо, дело на известния ваятел Емил Попов.

След първичен обзор на междинната селекция от оферти, журито излъчи финален къс лист с по три номинации във всяка от петте категории: „ Проза ”, „ Поезия ”, „ Детска литература ”, „ Дебют ” и „ Превод от български на непознат език ”. На формалната церемонията по награждаването, която ще се състои на 2 ноември (сряда) от 18.00 часа, ще бъде присъдена и премията за повсеместен принос за 2022 година

Тази година членовете на журито признават, че са били извънредно затруднени да сведат номинациите до три във всяка от категориите, поради мощните оферти, които е трябвало да отсеят.

Ето и окончателния лист на номинираните в другите категории. Стихосбирките „ Не са чудовища “ на Никола Петров, „ Шествието “ на Кирил Василев и „ Постоянна експозиция ” на Преслава Виденова са номинираните в категория „ Поезия “. В категорията „ Детска литература “ са номинирани „ Юху-буху-измислячус ” от Петя Кокудева с илюстрации на Антония Мечкуева, „ Сянката на щуреца ” на Юлия Спиридонова-Юлка, с художник на корицата и дизайн на книгата Капка Кънева, и „ Пет истории за нюнюнчета ” от Анна Норт с илюстрации на Албена Каменова. В категорията „ Превод от български на непознат език “ са номинирани Ксения Банович, Ана Васунг и Паула Чачич за превода на „ Антология на актуалната българска лирика ” на хърватски език, Алесандра Бертучели за превода на антология с лирика на Константин Павлов Cavalli indomati („ Необуздани коне “) на италиански и Рейнол Перес Васкес за превода и съставителството на антологията с лирика Terra incognita и стихосбирката „ Отворени благоприятни условия " на Цвета Делчева на испански.

В категорията дебют в тройката на номинираните са романите „ Лято в Бурландия ” на Момчил Миланов, „ Направени от виновност ” на Йоана Елми и Dirty Side на Кирил Нейков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР