Романът Времеубежище- Time Shelter на писателя Георги Господинов влезе в

...
Романът Времеубежище- Time Shelter на писателя Георги Господинов влезе в
Коментари Харесай

Георги Господинов влезе в списъка на наградите Букър

Романът " Времеубежище " - Time Shelter на писателя Георги Господинов влезе в късия лист с номинации за интернационалната премия " Букър ". Това разгласи самият Господинов във фейсбук профила си.

За първи път български разказ попада в листата на " Букър ", дружно с други пет книги. Преводачът на " Времеубежище " от български на британски език е Анджела Родел.

"... Изобретателен разказ с ненадейно дръзновен звук в него, само че също по този начин е майсторски клас по парадоксите на националната еднаквост. Толкова настоящо през днешния ден. Част от традицията на Централна и Източна Европа, която включва Милан Кундера, Дубравка Угрешич и Данило Киш, това е нова режисура на остарели въпроси: заплахата от селективна памет и по какъв начин носталгията може да завладее обществото и да се трансформира в зона на комфорт или да бъде пагубна за него ", се споделя в мотивацията на журито.

Носителят на премията, която е в размер на 50 000 английски лири, ще бъде определен на 23 май на публична гала в Лондон. Паричната премия следва да бъде разграничена поравно сред писателя и преводача.

Наградите " Букър " са посочени като едни от най-престижните оценки в литературния свят. Те се присъждат годишно от 1969 година насам, като се сортират произведения от Африка, Азия, Европа и Латинска Америка, преведени на британски език.
 Прецедент! Българинът Христо Грозев завоюва Оскар Обновена
Прецедент! Българинът Христо Грозев завоюва Оскар

За кино лентата " Навални " и следствието на съветските отравяния
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР